Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Donald Trump chcel po prehratých voľbách použiť armádu
Zdielať na

Donald Trump chcel po prehratých voľbách použiť armádu

Archívna reportáž

WASHINGTON / Bývalý americký prezident Donald Trump sa v decembri 2020 plánoval všetkými možnými spôsobmi zmocniť hlasovacích prístrojov s cieľom preukázať, že pri urnách došlo k volebnému podvodu. V hre bola dokonca aj intervencia armády. Informoval o tom denník New York Times s odvolaním na dobre informované zdroje.

Trump sa k tomuto ťahu odhodlal šesť týždňov po voľbách, keď bolo jasné, že ho v januári nasledujúceho roku nahradí demokrat Joe Biden. Už počas prvotného sčítania hlasov začal šíriť dodnes nepotvrdené hypotézy o manipulácii výsledkov, pridávajúc tlak do situácie, ktorá explodovala útokom jeho priaznivcov na Kapitol. Informácie, ktoré nedávno vyplávali na povrch, však ukazujú, že všetko mohlo byť oveľa horšie - prípadné činy odchádzajúceho štátnika mali potenciál začať občiansku vojnu.

Do oválnej kancelárie si ešte pred Vianocami roku 2020 privolal svojho právnika, bývalého starostu New Yorku, Rudolpha Giulianiho. Ten následne kontaktoval ministerstvo vnútra s otázkou, či by nebolo možné zaistiť volebné prístroje v takzvaných "swing states". Ešte predtým sa snažil získať podobnú službu od ministerstva spravodlivosti aj samotného Pentagonu, vo všetkých prípadoch však bola odpoveď záporná. Inštitúcie totiž nepovažovali Trumpove podozrenia o podvode za dôvodné.

Tieto informácie boli verejnosti známe už dlhšie, no najnovšie zistenia sú viac než znepokojujúce. Armádny plukovník vo výslužbe a bývalý kolega viacerých vplyvných mužov na čele štátu, Phil Waldron, mal byť ten, kto vnukol poradcom Trumpa myšlienku skonfiškovania prístrojov všetkými možnými spôsobmi. Prezident sa v tej chvíli ešte zúfalo snažil presvedčiť poslancov v dôležitých štátoch ako Michigan a Pennsylvania aby použili svoje právomoci v jeho prospech, no neúspešne.

Waldron nebol novým menom, do pozornosti polície sa po útoku na Kapitol dostala jeho 38-bodová prezentácia poslaná štátnikom vo Washingtone. Obsahovala drastické plány ako znegovať výsledky volieb a prevziať moc v krajine. 

Plány úzkej skupiny republikánov okolo Trumpa boli radikálne, pričom jediným razantným hlasom odhovárajúcim ho od vojenského zákroku bol Giuliani. Kvôli tomu sa dokonca dostal do konfliktu s vlastným právnym tímom, ktorý sa od neho oddelil a vkladal návrhy priamo na prezidentov stôl. Väčšinou pochádzali z rúk kontroverznej Sidney Powell a ak by presadila svoj názor, zrejme by k priamej intervencii naozaj došlo. Bývalá prominentná prokurátorka už mesiace spisuje obžaloby, v ktorých obviňuje Čínu a iné krajiny z toho, že temperovali s volebnými prístrojmi.

Trump ako hlavný veliteľ amerických vojsk mal autoritu poslať armádu zaistiť automaty, no Giuliani nakoniec dosiahol svoje a prezident sa k tomuto kroku neodhodlal. Už uvažovanie o podobnej akcii však rozladilo republikánsky tábor, ktorý jeho činy po voľbách vnímal veľmi rozpačito a prípadnú nomináciu Donalda Trumpa na rok 2024 zrejme nepodporí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy