Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Johnson zmeškal hovor s Putinom, keď vysvetľoval účasť na párty počas lockdownu
Zdielať na

Johnson zmeškal hovor s Putinom, keď vysvetľoval účasť na párty počas lockdownu

Zdroj: SITA

VEĽKÁ BRITÁNIA / Britský premiér Boris Johnson v pondelok, 31.1. zmeškal telefonát s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Ako informuje spravodajský portál news.sky.com, hovor bol údajne zrušený po tom, ako kancelária predsedu vlády požiadala o zmenu času pre správu od Sue Grayovej.

Spomenutá druhá stála tajomníčka úradu vlády poskytla premiérovi aktuálne informácie o svojom vyšetrovaní, ktoré sa týkalo večierkov členov britského kabinetu počas lockdownu. Grayová vyšetrovala 16 samostatných zhromaždení, až 12 z nich preveruje Metropolitná polícia pre údajné porušenie pandemických pravidiel.

Premiér Boris Johnson, ktorý pre túto kontroverziu čelí výzvam na odstúpenie, sa v reakcii na správu v parlamente vyjadril, že prijíma jej zistenia. „Ospravedlňujem sa za veci, ktoré sme jednoducho neurobili dobre, a ospravedlňujem sa tiež za spôsob, akým sa táto vec riešila,“ povedal a zároveň sľúbil zmeny vo fungovaní jeho úradu.

Grayová kritikou nešetrila

Konanie večierkov britskej vlády počas lockdownu bolo podľa druhej stálej tajomníčky úradu vlády Sue Grayovej zlyhaním vedenia. V zverejnenej správe z jej vyšetrovania týchto podujatí uviedla, že uskutočnenie niektorých z nich nemalo byť dovolené. 

Policajné vyšetrovanie obmedzilo rozsah, v akom sa o daných podujatiach mohla Grayová vyjadriť, napriek tomu nešetrila kritikou voči Downing Street a jej zamestnancom. „Prinajmenšom niektoré z týchto stretnutí predstavujú vážne zlyhanie nielen pri dodržiavaní vysokých štandardov, ktoré sa očakávajú od tých, ktorí pracujú v srdci vlády, ale aj pri dodržiavaní štandardov, ktoré sa v tom čase očakávali od celej britskej populácie. Chvíľami sa zdá, že sa pri zvažovaní vhodnosti niektorých z týchto stretnutí, rizík, ktoré predstavujú pre verejné zdravie, aj toho, ako by mohli pôsobiť na verejnosť, príliš málo myslelo na to, čo sa deje v celej krajine,“ skonštatovala okrem iného tajomníčka.

Johnson sa zúčastňoval viacerých večierkov

Grayová prešetrovala obvinenia, že premiér a jeho zamestnanci porušovali obmedzenia platné v krajine v rokoch 2020 a 2021, ktoré vláda zaviedla v snahe brániť šíreniu koronavírusu, rôznymi večierkami s požiadavkou „prines si vlastný alkohol“, narodeninovými oslavami či „vínovými piatkami“. Vyšetrovala tak takmer dvadsiatku incidentov. 

Premiérovi oponenti vinili vládu zo snahy zmierniť výsledky vyšetrovania, čo by mohlo viesť k pokusu odvolať ho. Niektorí konzervatívci tiež tvrdili, že v prípade, že Grayová preukáže Johnsonovu vinu, alebo sa ukáže, že o svojom konaní klamal v parlamente, iniciujú hlasovanie o vyslovení nedôvery.

Obvinenia, že Johnson a jeho zamestnanci nedodržali pandemické obmedzenia vyvolali verejné pobúrenie a výzvy na Johnsonovu rezignáciu aj z radov jeho Konzervatívnej strany. Premiér poprel akékoľvek previnenie a vyhlásil, že nemá v úmysle odstúpiť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy