Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Štáb TV JOJ vycestoval na rusko-ukrajinské hranice: Ľudia sú pripravení, aj keď si vojnu nepripúšťajú
Zdielať na

Štáb TV JOJ vycestoval na rusko-ukrajinské hranice: Ľudia sú pripravení, aj keď si vojnu nepripúšťajú

UKRAJINA / Priamo na rusko-ukrajinských hraniciach pri Charkove nakrúcala redaktorka Katarína Kleknerová. Donbas s frontovou líniou je odtiaľ vzdialený približne 300 kilometrov. V pohraničnej oblasti sa rovnako dobre dohovoríte rusky aj ukrajinsky. Obyvatelia žijú pod tlakom hroziaceho konfliktu.

Ozbrojený konflikt na Donbase pripravil počas takmer 8 rokov o život vyše 14-tisíc vojakov aj civilistov. Ukrajinci už o vojne počúvať nechcú.

"Žijeme zo dňa na deň, od nás aj tak nič nezávisí. V 2015 roku sme si už prežili bombardovanie, ľudia sú pripravení na všetko, ale nechceme to zažiť znova," povedala miestna obyvateľka. "To všetko je politika, radšej nech ideme k Rusku," vyjadrila sa ďalšia z obyvateľov. 

Niektorí si vojnu nepripúšťajú, aj napriek správam v médiách

Hoci ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obyvateľov upokojuje, aby nepanikárili, niektorí sa na možný útok pripravujú. Iní sú presvedčení, že sa nič nestane. "Veď sa pozrite, nijako sa na vojnu nepripravujeme. Nezásobujeme sa, pozrite, nakúpili sme, ale aby sme mali na varenie na tento týždeň," hovorí Ira, ktorá práve pomáhala dcére s online vyučovaním. Rodina žije neďaleko Charkova pri hraniciach s Ruskom. O hrozbe vojny počúvajú denne v správach, mnohí hovoria aj o nebezpečnej rétorike zahraničných médií. 

Rusko vojnu s Ukrajinou odmieta

Ruské ministerstvo zahraničných vecí opakovane zdôrazňuje, že možnosť vojny medzi Ukrajinou a Ruskom je neprijateľná a krajina sa nechystá na nikoho zaútočiť. Viacerí obyvatelia prihraničných oblastí cestujú do Ruska za prácou, iní za príbuznými a ďalšie rodiny hranica rozdelila. "Mama je Ukrajinka a ja som si zmenil občianstvo a som Rus," vysvetlil Maxim. "Pri hraniciach sme nevideli žiadne tanky, tam je všetko pokojné," hovorí Viktoria, miestna obyvateľka. 

Mladí Ukrajinci sú pripravení pomôcť 

Po anexii Krymu a vojne na Donbase sú mnohí mladí Ukrajinci odhodlaní zanechať aj zamestnanie a odísť na frontovú líniu v prípade potreby. "Ja som ešte na fronte nebol a budem robiť to, čo mi povedia," povedal vojak. "Ešte nič nie je jasné, ale je tu reálna hrozba a musíme sa na ňu pripraviť morálne aj fyzicky," uzavrel obyvateľ Dmitro. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy