Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Sýrsky plukovník dostal doživotie. Rozhodol o tom súd v Nemecku
Zdielať na

Sýrsky plukovník dostal doživotie. Rozhodol o tom súd v Nemecku

Archívne video

Turecko a Sýria, ofenzíva

KOBLENZ / Súd v Nemecku poslal na doživotie do väzenia bývalého člena sýrskej tajnej služby Anwara Raslana. V Sýrii viedol krutú vypočúvaciu jednotku a je zodpovedný za mučenie tisícok ľudí, skutky boli klasifikované ako zločiny proti ľudskosti.

Bývalý člen sýrskej tajnej služby bol odsúdený za 58 vrážd 

Na začiatku súdneho procesu v Nemecku, boli fotky ľudí, ktorí boli mučení v Sýrii, poukladané pred budovou súdu, ako informovala britská spravodajská služba BBC

Proces sa viedol so sýrskym plukovníkom Anwarom Raslanom, ktorého spájajú s mučením 4 000 ľudí počas sýrskej občianskej vojny vo väzení známom ako "peklo na zemi". Súdny proces v nemeckom meste Koblenz je prvým procesom, ktorý pojednáva o mučení zo strany štátu v Sýrii. Dá sa len ťažko predstaviť, čím si museli prejsť muži a ženy uväznení v sýrskom väzení Al-Khatib. 58-ročný Raslan bol vysoko postavený úradník bezpečnostnej služby počas doteraz trvajúcej éry prezidenta Bashar al-Assada. V roku 2011 boli protivládne protesty násilne a brutálne potlačené. 

Veľa protestujúcich ľudí, ako aj iných osôb podozrivých z opozície proti sýrskemu režimu, bolo uväznených v Al-Khatibe v Damašku, kde Raslan viedol vypočúvania a ďalšie úkony s väzňami.

Bol odsúdený za 58 vrážd, taktiež ako aj za znásilnenie a sexuálny útok a za mučenie ľudí medzi rokmi 2011 a 2012. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy