Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Vo veku 90 rokov zomrel bojovník proti apartheidu a nositeľ Nobelovej ceny Desmond Tutu
Zdielať na

Vo veku 90 rokov zomrel bojovník proti apartheidu a nositeľ Nobelovej ceny Desmond Tutu

JOHANNESBURG / Vo veku 90 rokov zomrel juhoafrický emeritný arcibiskup, bojovník proti rasistickému režimu apartheidu a držiteľ Nobelovej ceny za mier Desmond Tutu. S odkazom na juhoafrického prezidenta Cyrila Ramaphosu o tom informovala agentúra Reuters.

​Ramaphosa vo vyhlásení vyjadril v mene všetkých Juhoafričanov hlboký smútok nad úmrtím tejto zásadnej postavy juhoafrickej histórie. "Odchod emeritného arcibiskupa Desmonda Tutu je ďalšou kapitolou trúchlenia pri lúčení nášho národa s generáciou skvelých Juhoafričanov, ktorí nám odkázali oslobodenú Južnú Afriku," uviedol juhoafrický prezident.

Tutu, ktorý 7. októbra oslávil svoje 90. narodeniny, sa preslávil predovšetkým ako bojovník proti apartheidu. Za svoju rolu v kampani za vyriešenie tohto problému získal v roku 1984 Nobelovu cenu za mier. Angažoval sa aj v boji za ľudské práva, proti chudobe, AIDS či rasizmu. Svoje verejné aktivity ukončil nositeľ mnohých svetových vyznamenaní iba pred niekoľkými rokmi.

Tutu niekoľko rokov učil na škole pre černošských obyvateľov, potom sa ale obrátil k teológii a v 29 rokoch bol vysvätený za kňaza. Ako biskup a neskôr arcibiskup juhoafrickej anglikánskej cirkvi, ktorej bol hlavou ako prvý černoch takmer desať rokov, využíval svoje postavenie na boj proti rasovému útlaku.

Svojím vytrvalým naliehaním na západné štáty, aby kvôli apartheidu uplatnili proti vláde JAR hospodárske sankcie, vzbudil nevôľu aj u časti čierneho obyvateľstva. Niekoľkokrát bol zatknutý. Po skončení režimu apartheidu v roku 1994 predsedal Komisii pravdy a zmierenia, ktoré vyšetrovali porušovanie ľudských práv v čase apartheidu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy