Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Online summit medzi Bidenom a Putinom: Kľúčová úloha Spojených štátov pri deeskalovaní napätia
Zdielať na

Online summit medzi Bidenom a Putinom: Kľúčová úloha Spojených štátov pri deeskalovaní napätia

Videohovor - Biden a Putin

KYJEV / Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v stredu, 8. decembra, vyzdvihol rokovanie medzi americkým prezidentom Joe Bidenom a jeho náprotivkom, ruským prezidentom Vladimírom Putinom. Ich videokonferencia mala podľa Kulebu zabezpečiť zníženie napätia medzi Ukrajinou a Ruskom, ako aj odradiť Rusko od napadnutia Ukrajiny.

Ukrajinská diplomacia oceňuje Bidenov postoj pri vyjednávaní s Putinom

Šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba v reakcii na videosummit medzi Bidenom a Putinom z utorka, 7. decembra, uviedol agentúre Reuters, že Biden dal Putinovi veľmi jasné signály ohľadom ruského vyhrocovania napätia. Kuleba tiež ocenil kľúčovú rolu Spojených štátov amerických v snahe motivovať Rusko opäť rokovať, avšak upozorňuje, že Rusko nepristupuje k situácii konštruktívne. Hlavnou prioritou Kyjeva teda ostáva vypracovanie komplexného odstrašovacieho balíčka, ktorý by Moskvu odradil akokoľvek ďalej aktuálnu situáciu vojensky eskalovať.

Silné, nielen ekonomické, opatrenia voči Rusku

Biden v utorok, 7. decembra, Putina varoval, že Západ má pre Rusko pripravené silné ekonomické a iné opatrenia, ak Kremeľ spustí nový útok na Ukrajinu. Na druhej strane Putin požadoval garancie, že sa NATO nebude ďalej rozširovať na východ. Americký prezident sa podľa svojho poradcu Jakea Sullivana k ničomu nezaviazal a neučinil Putinovi ani žiadne ústupky. Biden zastáva názor, že všetky štáty majú možnosť slobodne si vybrať svojich spojencov. 

Putinov poradca Jurij Ušakov uviedol, že Moskva neočakávala okamžitý prelom v napätých vzťahoch. Podľa neho obaja prezidenti prejavili ochotu pokračovať v praktickej práci a začať diskutovať o citlivých otázkach, ktoré Moskvu vážne znepokojujú. 

Dvojhodinový videohovor otváral kontroverznú aktuálnu tému 

Obaja prezidenti rokovali prostredníctvom videokonferencie dve hodiny. Očakávalo sa, že hlavnou témou bude kríza v súvislosti s Ukrajinou, ktorá má na hranici sústredených ruských vojakov. 

Rusko v marci 2014, po zvrhnutí a úteku proruského prezidenta Viktora Janukovyča z Kyjeva, anektovalo ukrajinský polostrov Krym. Vzápätí na to na ruskojazyčnom východe Ukrajiny vypukol konflikt proruských separatistov s vojskami novej prozápadnej vlády v Kyjeve, ktorý si doposiaľ vyžiadal viac ako 13 000 mŕtvych. Kyjev a Západ obviňujú Rusko z vojenskej podpory povstalcov, čo Moskva popiera. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy