Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Švajčiari opäť napredujú v možnostiach eutanázie
Zdielať na

Švajčiari opäť napredujú v možnostiach eutanázie

Archívne video Archívna reportáž

Archívna reportáž: Eutanázia na Slovensku

ZÜRICH / Švajčiarsky humanista, autor, bývalý lekár a zakladateľ a riaditeľ skupiny na podporu eutanázie Exit International, Philipe Nitschke prichádza s novým spôsobom eutanázie. Najnovšie si budú môcť ľudia zvoliť smrť v tzv.Sarcu, čo je po anglicky skrátené sarkofág.

Vo Švajčiarsku ešte v 20.storočí povolili ľuďom spáchať samovraždu a dôvody na to nesmú byť založené na vlastnom záujme (ako je peňažný zisk). Na základe tohto právneho stavu vznikli vo Švajčiarsku v 80. rokoch 20. storočia neziskové organizácie zaoberajúce sa životom ukončujúcou medicínou.

Dodnes bolo možné ukončiť život vo forme tekutých barbiturátov na vyvolanie hlbokej kómy v priebehu dvoch až piatich minút, po ktorej nasleduje smrť. V roku 2020 využilo túto možnosť 1,300 ľudí. 

O novom spôsobe ukončenia života informoval portál Independent. Samovražedný modul je výtvor doktora Philipa Nitschkeho, prezývaného aj "Dr.Smrť". Svojim tvarom je kapsula prispôsobená presunu. To znamená, že každý, kto sa rozhodne využiť túto možnosť môže si aj určiť miesto, napríklad v prírode. 

Prístroj Sarco možno ovládať zvnútra – aj len žmurkaním, ak osoba trpí syndrómom uzamknutia – a funguje tak, že znižuje hladinu kyslíka v kapsule pod kritickú úroveň. Proces trvá menej ako minútu a smrť nastáva prostredníctvom hypoxie a hypokapnie, ktorá má človeku umožniť relatívne pokojne a bezbolestne zomrieť.

"Plyn nemusí byť nikdy prijateľnou metódou na asistovanú samovraždu v Európe kvôli negatívnym konotáciám holokaustu,“ povedal Nitschke pre The Independent v rozhovore v roku 2018. Aktuálne sú vytvorené len dva moduly, obidva sú vytvorené z 3D tlačiarne. V budúcom roku plánujú ďalšie a podľa Nitschkeho neexistujú žiadne právne cesty, ktoré by bránili v spustení. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy