Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Situácia na poľských hraniciach s Bieloruskom sa stupňuje. Migranti začínajú byť čoraz viac zúfalí
Zdielať na

Situácia na poľských hraniciach s Bieloruskom sa stupňuje. Migranti začínajú byť čoraz viac zúfalí

Situácia na Bielorusko-Poľských hraniciach bola napätá aj túto noc. Po tom ako počas predchádzajúcich dní dochádzalo k potýčkam medzi migrantmi a hraničnou strážou došlo aj na pokus o násilné prekročenie hranice. To poľská strana zastavila. Migranti začínajú byť čoraz viac zúfalí.

Migranti sa snažia čoraz častejšie o prienik spoločnej hranice. Na žiletkové ploty hádžu stromy. Bráni im v tom Poľská hraničná stráž, polícia a armáda. "My nechceme ísť do Poľska ale rovno do Nemecka. Nemecko je život - nie Poľsko a prečo používajú slzný plyn - však sú tu ženy a deti," povedal jeden z migrantov. 

"Dochádza k pokusom o násilné prekročenie hranice - naše jednotky tomu ale zabránili. V tejto chvíli je situácia stabilná" uviedol hovorca poľskej vlády Piotr Muller. "Situácia považujeme za mimoriadne napätú. Na hraničnej línii pred zábranami je aktuálne približne 2000 utečencov, vrátane žien a detí," povedal Anton Bychkovskiy, hovorca bieloruskej pohraničnej stráže. 

Poľsko obviňuje Bielorusov z toho, že privážajú migrantov z východu a vytvárajú tak tlak na destabilizáciu európskej únie. "Lukašenko musí počítať s následkami. Útok na hranice Poľska je útokom na Európsku úniu a na člena NATO. Naši spojenci odsúdili túto agresiu a vyzvali k jej okamžitému ukončeniu," uviedla Elzbieta Witek, Maršálek sejmu. 

Predsedníčka Európskej komisie vyjadrila solidaritu Poľsku, Litve aj Lotyšsku. S ich lídrami diskutuje o možnej pomoci.

Za vzniknutú situáciu sa pritom obviňujú obe strany navzájom. "Tábor je zriadený priamo na hraničnej čiare. Fyzický a morálny stav ľudí je veľmi zlý. Sú tam tehotné ženy a deti. Nemajú dosť jedla a vody. Všetko zhoršujú aj nízke teploty," povedal Bychkovskiy. 

Situáciu na hranici nie je možné nezávisle overiť pretože ani jedna z krajín na miesto nevpúšťa novinárov. Isté však je, že vyčerpaní sú nielen poľskí vojaci ale aj samotní migranti. "Sme unavení, ona už nedokáže ani chodiť má hypertenziu aj cukrovku. Prosili sme Poliakov o pomoc ale povedali že nepomôžu, že máme ísť do Bieloruska," skonštatovala migrantka. 

Migračná kríza sa tak zo dňa na deň zhoršuje a blíži sa vlna prudkého ochladenia. Bielorusi pritom uvádzajú, že poľská strana koná v rozpore s medzinárodným právom. Týmto obvineniam sa ale poliaci bránia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy