Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
V zbrani Aleca Baldwina sa mal omylom nachádzať ostrý náboj. Asistent mu ale tvrdil, že rekvizita je bezpečná
Zdielať na

V zbrani Aleca Baldwina sa mal omylom nachádzať ostrý náboj. Asistent mu ale tvrdil, že rekvizita je bezpečná

USA, SLOVENSKO / Jon-Erik Hexum či Brandon Lee. To sú mená hereckých hviezd, ktoré odišli na druhý svet počas nakrúcania. Podľa posledných informácií bol v zbrani Aleca Baldwina, ktorou zastrelil kameramanku ostrý náboj.

Podľa vyšetrovateľov Alec Baldwin strieľal zo zbrane, ktorá slúžila ako rekvizita. Zbraň obsahovala jeden ostrý náboj. Do rúk herca sa dostala od asistenta režiséra, ktorý mal hercovi povedať, že je bezpečná. Počas nakrúcania scény v zábere smerujúcom na kameru však došlo k fatálnej chybe a dvaja ľudia ostali postrelení. O život prišla 42-ročná kameramanka Halyna Hutchins, režisér Joel Souza je už doma z nemocnice. Denník Los Angeles Times uviedol, že niekoľko členov štábu sa sťažovalo na pracovné podmienky, vrátane nedodržania bezpečnostných štandardov.

"Neexistujú slová, ktoré by vyjadrili môj šok a zármutok v súvislosti s tragickou nehodou, ktorá pripravila o život Halynu Hutchinsovú, manželku, matku a našu hlboko obdivovanú kolegyňu. Som v kontakte s jej manželom a ponúkam svoju podporu jemu a jeho rodine," napísal Alec Baldwin na sociálnej sieti. "Veľmi ma to zasiahlo a nevedela som prestať plakať. Bola veľmi talentovaná a mladá. Okrem toho mala rodinu. Je to strašné," uviedla režisérka Cate Devaney, ktorá spolupracovala s Halyna Hutchins. 

​To, čo sa stalo počas nakrúcania je prinajmenšom netypické. Zbrane v slovenských seriáloch a filmoch podliehajú špeciálnemu režimu. "Zbrane sa prepravujú v zamknutých boxoch, vždycky je pri tom nejaká obsluha, pyrotechnik alebo zbrojmajster," povedal pyrotechnický špecialista Ján Appel. 

Pred samotnou scénou musí zbrojmajster zbraň vyskúšať, samozrejme so slepými nábojmi. Tie sa dajú rozoznať na prvý pohľad jednoducho. "Toto je slepý náboj vzor 58 napríklad," uviedol Appel. 

​Aj napriek tomu, že zbraň má slepé náboje nikdy ňou nemôžete mieriť na človeka. "Kým čokoľvek idem robiť so zbraňou, skontrolujem si, či tam nemám náboj starý alebo čerstvý, ostrý alebo slepý je to jedno, jednoducho zbraň je prázdna, najlepšie aj niekoľkokrát za sebou," povedal Appel. 

"Vždy pred klapkou, aj keď to bola prázdna zbraň bez nábojníka, tak ju väčšinou 6x vystrelil do podlahy," povedal režisér seriálu Ultimátum Michal Kollár.  Ide tak o zásady, ktoré môžu mať fatálne následky. Výstrelom do brucha počas nakrúcania thrilleru Vrana prišiel o život herec Brandon Lee. Pištoľ Magnum 44 sa stala osudnou pre amerického herca Jon-Erika Hexuma, ktorý si krátil čas rekvizitovou zbraňou hraním ruskej rulety.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy