Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Zomrel Colin Powell: Podľa rodiny zomrel po komplikáciách spôsobených ochorením Covid-19
Zdielať na

Zomrel Colin Powell: Podľa rodiny zomrel po komplikáciách spôsobených ochorením Covid-19

USA / Bývalý americký minister zahraničných vecí Colin Powell zomrel po komplikáciách spôsobených ochorením Covid-19. Bol prvým Afroameričanom na poste šéfa diplomacie. Zomrel vo veku 84 rokov.

"Generál Colin L. Powell, bývalý americký minister zahraničných vecí a predseda spoločných náčelníkov štábov, zomrel dnes ráno kvôli komplikáciám spôsobeným ochorením Covid 19,“ napísala rodina Powellových na Facebooku. "Prišli sme o pozoruhodného a milujúceho manžela, otca, dedka a veľkého Američana,“ uviedli s tým, že bol plne očkovaný. 

Na začiatku 21. storočia zvažoval kandidatúru na prezidenta USA

Powell bol významný priekopnícky profesionálny vojak, ktorého kariéra priviedla z bojovej povinnosti vo Vietname k tomu, že sa stal najmladším a prvým afroamerickým predsedom Zboru náčelníkov štábov za prezidenta Georga W. Busha. Jeho národná popularita prudko stúpala po víťazstve koalície vedenej USA počas vojny v Perzskom zálive. Za svoje vedenie počas vojny v Perzskom zálive získal Powell zlatú medailu Kongresu a prezidentskú medailu slobody. V roku 2000 uvažoval o účasti v prezidentských voľbách v USA, ale rozhodol sa tak neurobiť po tom, čo nomináciu získal George W. Bush s pomocou Powellovho schválenia na Republikánskom národnom zhromaždení. 

Po Powellovi zostala jeho manželka Alma Vivian (Johnson) Powellová, s ktorou sa oženil v roku 1962 a tri deti. Dcéra Linda Powell je filmová a Broadwayská herečka, syn Michael Powell, ktorý bol predsedom Federálnej komunikačnej komisie v rokoch 2001 až 2005 a dcéra Annemarie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy