Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Brexit sa čoraz viac týka aj Slovákov. Od 1. októbra tam môžeme cestovať len s pasom
Zdielať na

Brexit sa čoraz viac týka aj Slovákov. Od 1. októbra tam môžeme cestovať len s pasom

Archívna reportáž

LONDÝN / Počas pandémie patrilo Spojené kráľovstvo ku krajinám, ktoré mali podmienky pri vstupe veľmi prísne. Aj zaočkovaní museli mať test, v opačnom prípade museli ísť do karantény. Tieto opatrenia síce Spojené kráľovstvo vzhľadom na zlepšujúcu sa epidemiologickú situáciu uvoľnilo, iné sprísnilo. Od dnes, 1.októbra budú Slováci musieť pri vstupe do krajiny ukazovať platný cestovný pas.

Je to už viac ako rok, čo Spojené kráľovstvo nepatrí do Európskej únie. Oficiálne nie je jej členom od februára 2020. "Ďalší nepríjemný dozvuk brexitu, na ktorý by si mali dať pozor aj naši občania" napísal na svoj Facebookový profil Martin Klus, poslanec za SaS. Dôsledky brexitu budú od 1. októbra 2021 viac pociťovať aj Slováci. 

Do Spojeného kráľovstva sa totiž dá dostať už iba s platným cestovným pasom. Výnimku z povinnosti budú mať tí, ktorých sa týka Dohoda o vystúpení. Občanom a ich rodinným príslušníkom vo všeobecnosti táto dohoda zaručuje rovnaké práva, aké mali pred vystúpením Spojeného kráľovstva z EÚ. Môžu naďalej slobodne žiť, študovať, pracovať a cestovať medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ. Výnimky platia aj pre občanov Európskej únie, ktorí sa presťahovali do Spojeného kráľovstva počas prechodného obdobia (medzi 31.01.2020 až 1. januára 2021).
Taktiež platí, že pri krátkodobom pobyte v trvaní šiestich mesiacov nie sú pre občanov Európskej únie potrebné víza. Sú to napríklad návštevy za účelom turistiky, návštevy rodiny a priateľov, krátkodobých študijných a obchodných činností. 

Zmena nastala aj pri vstupe do Spojeného kráľovstva a bude platná od 4. októbra 2021. Zaočkovaní sa pri príchode do Spojeného kráľovstva nebudú musieť preukazovať negatívnym testom na COVID- 19, ako to bolo doteraz. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy