Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Leonarda Bernsteina sledovala FBI
Zdielať na
Zahraničie

Leonarda Bernsteina sledovala FBI

Zdroj: Olivier Bruchez

Legendárnu osobnosť po desaťročia sledovali

Ako vyplýva z 800-stránkového spisu, o ktorom teraz informoval časopis The New Yorker, Bernstein bol v centre pozornosti špicľov FBI ešte dlhý čas po období mccarthyzmu.

Ešte v roku 1971 - podľa rovnakého zdroja - varovali agenti tajnej služby pred podujatím, na ktorom v svetovej premiére uviedli Bernsteinovu hudobnú divadelnú hru Mass. V zdôvodnení sa uvádzalo, že skladateľ spoločne s ľavicovými silami pripravuje sprisahanie, ktorého cieľom je blamovať prezidenta a iných predstaviteľov vlády Spojených štátov protivojnovou kompozíciou. The New Yorker o tom píše s odvolaním sa na memorandum zo 16. augusta 1971.

O spomínané dielo požiadala pri príležitosti otvorenia Kennedyho centra múzických umení vo Washingtone niekdajšia prvá dáma USA Jacqueline Kennedyová-Onassisová.

Mass je považovaný za štylisticky i politicky najradikálnejšiu prácu z diela Leonarda Bernsteina. Po varovaniach z radov FBI sa vtedajší americký prezident Richard Nixon na svetovej premiére diela 8. septembra 1971 nezúčastnil a obmedzil sa na odkaz, že noc by mala patriť Jackie Kennedyovej.

Sledovanie Leonarda Bernsteina sa začalo už v polovici 40. rokov a mimoriadne intenzívne bolo v období mccarthyzmu, zhruba v období rokov 1947-56. Ministerstvo zahraničných vecí USA v roku 1953 dokonca odmietalo predĺžiť platnosť cestovného pasu vtedy už veľmi charizmaticky pôsobiaceho talentovaného umelca.

Zmenilo sa to až po tom, čo umelec miestoprísažne prehlásil vernosť Spojeným štátom americkým a verejne odmietol sovietsky komunizmus. Útoky na jeho adresu však neskončili. V roku 1958 ešte jeden informant vyhlásil, že má vedomosti o Bernsteinovom členstve v komunistickej strane. Aj keď preto neexistovali žiadne dôkazy, dotyčný si tým bol istý už zo slovného prejavu umelca.

Zdielať na

Najčítanejšie správy