Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Britskí a dánski vedci prišli so zásadným objavom. Vedia identifikovať DNA aj zo vzduchu
Zdielať na

Britskí a dánski vedci prišli so zásadným objavom. Vedia identifikovať DNA aj zo vzduchu

BRATISLAVA / Ak páchatelia trestných činov zanechajú na mieste činu odtlačky prstov, ohorky z cigariet alebo inú biologickú vzorku, usvedčí ich DNA. Britskí a dánski vedci však prišli so zásadným objavom. Vedia identifikovať DNA aj zo vzduchu, ktorý páchateľ vydýchol na mieste činu. Pravdou však je, že výskumníci pôvodne nemali za cieľ pomôcť vyšetrovateľom, ale ekológom. Ich cieľom totiž bola metóda na monitorovanie vzácnych chránených druhov zvierat bez toho, aby ich vyplašili.

Skúsený stopár dokáže zo stôp, ktoré zviera na mieste zanechalo, zistiť jeho druh, jeho hmotnosť a dokonca aj čas, kedy sa na mieste pohybovalo.

Nie každý by však dokázal rozlíšiť vzácne chránené druhy a už vôbec nie identifikovať konkrétnych jedincov.  Tímu britských a dánskych genetikov sa podaril objav, ktorý toto dokáže pomocou identifikácie DNA získanej na veľké prekvapenie zo vzduchu. Experiment urobili so zvieratami v ZOO. "V prípade kodaňskej štúdie dokonca našli vo vzorke vzduchu, ktorú odoberali cca 5 minút, až 49 druhov zvierat, vrátane rýb," povedal molekulárny genetik vedeckého parku Univerzity Komenského v Bratislave Tomáš Szemes. Výskum teda potvrdil, že vo vzduchu sa okrem vírusov, baktérií, plesní a mŕtveho biologického materiálu nachádzajú aj molekuly DNA. Samotný fakt, že človek bežne vylučuje do ovzdušia molekuly svojej DNA, môže spôsobiť veľa nepríjemností, napríklad, v genetických laboratóriách.


Stáva sa, že do skúmanej vzorky sa dostane cudzí genetický materiál a znehodnotí ju. S veľkou pravdepodobnosťou sa dostal práve zo vzduchu.  "Ako kontaminant v laboratóriách, kde ľudia pracujú," podotkol Szemes.

Britskí a dánski vedci pri výskume postupovali tak, že odobrali vzorku vzduchu z daného miesta a tent potom prehnali cez špeciálny filter, na ktorom sa molekuly DNA zachytili. Stačilo ich len pár a tie už potom klasicky analyzovali v laboratóriu pomocou PCR metódy.  "Títo autori vidia využitie pri sledovaní ohrozených druhov v ich prirodzenom prostredí bez potreby ich pozorovať,"  vysvetlil  molekulárny genetik.

Určiť druh zvieraťa je prvý krok, za ním môže nasledovať aj identifikácia DNA konkrétneho jedinca nielen medzi zvieratami, ale aj medzi ľuďmi. Objav môže mať rôzne využitie. "Napríklad vo forenznej medicíne, teda nejakej identifikácie osôb," dodal  molekulárny genetik Szemes.

Ak páchatelia na mieste činu nezanechali svoju vzorku vlasov, slín, kože, alebo krvi, ich usvedčovanie bolo pre vyšetrovateľov doteraz veľmi zložité. Nový objav by mohol napomôcť, pretože vzorka vzduchu z miesta činu, by mohla poskytnúť DNA páchateľa a následne ho usvedčiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy