Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
V Grécku vypukol ďalší požiar. Pripravili lode pre prípad evakuácie
Zdielať na

V Grécku vypukol ďalší požiar. Pripravili lode pre prípad evakuácie

Archívne video

GRÉCKO / Na juhu druhého najväčšieho gréckeho ostrova Eubója neďaleko západného pobreža vypukol ďalší lesný požiar, ktorého šíreniu napomáha silný vietor. Stalo sa tak len krátko potom, čo sa predchádzajúce ohniská na severe ostrova podarilo dostať pod kontrolu.

Grécky hasičský zbor tam vyslal požiarnikov i vrtuľníky, pobrežná stráž zase pripravila lode pre prípad evakuácie obyvateľov po mori. Na boj s plameňmi nasadili 64 hasičov, 26 vozidiel, jeden pozemný tím, deväť vrtuľníkov a jedno hasičské lietadlo. Požiar sa podľa hasičského zboru podarilo dostať pod kontrolu po niekoľkých hodinách. Pobrežná stráž mala pre prípadnú evakuáciu prichystaný jeden záchranný čln, jednu súkromnú loď a dva trajekty. V prístave pri meste čakajú plavidlá pobrežnej stráže, ak by sa situácia zhoršila a bola nevyhnutná evakuácia po mori. Na mieste fúka silný vietor, ktorý by mohol spôsobiť ďalšie šírenie plameňov. Oheň sa však podľa agentúry AP po niekoľkých hodinách zdá byť pod kontrolou.

Takmer 300 hasičov, medzi nimi aj posily z Rumunska, je stále na mieste veľkého požiaru, ktorý minulý týždeň v pondelok vypukol neďaleko obce Vilia severozápadne od Atén a dostali ho pod kontrolu v piatok. Pre obavy z toho, že by silný vietor mohol znovu rozdúchať plamene, hasiči a dobrovoľníci za asistencie vrtuľníkov a lietadiel cez víkend pracovali na okrajoch spáleného územia, kde hasili malé ohne.

Príčinu požiarov v Grécku sa zatiaľ nepodarilo určiť, polícia ale už pre podozrenie z podpaľačstva zadržala viac ako desať ľudí, vrátane 14-ročného chlapca. Do vyšetrovania sa zapojil špeciálny prokurátor pre prípady organizovaného zločinu, uviedol v piatok minister pre ochranu občanov Michalis Chrisochoidis.  Intenzívna vlna horúčav a lesných požiarov zasiahla aj iné krajiny v Stredomorí. Oheň zabil najmenej 75 ľudí v Alžírsku a 16 v Turecku. Na juhu Francúzska zase 1 200 hasičov bojuje s veľkým požiarom, ktorý vyhnal z domovov tisícky ľudí, dvoch zabil a 26 v dôsledku neho utrpelo zranenia.

Lesné požiare, ktoré od konca júla zasiahli najmä Peloponéz a ostrov Eubója, boli najhoršími lesnými požiarmi v Grécku od roku 2007. Pred ohňom, ktorý spálil lesy, poľnohospodársku pôdu, domy a podniky, museli utiecť už tisícky ľudí. Jeden hasič zomrel a najmenej štyria skončili v nemocnici s popáleninami. Podľa Európskeho systému informácií o lesných požiaroch (EFFIS) pri nich od konca júla bolo zničených nad 100 900 hektárov (asi 1 000 kilometrov štvorcových) vegetácie. S požiarmi gréckym hasičom pomáhali aj kolegovia z viac ako dvoch desiatok krajín vrátane Slovenska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy