Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Letná filmová škola v Uherskom Hradišti praskala aj tento rok vo švíkoch
Zdielať na

Letná filmová škola v Uherskom Hradišti praskala aj tento rok vo švíkoch

Letnú filmovú školu si tisícky ľudí užívalo plnými dúškami

Tomáš Farkaš

Cenu si prevzal aj slovenský scenárista a režisér Ondrej Šulaj

Každý rok so sebou prinesie špeciálnych hostí, pozvaných podľa toho, aký program škola pripraví a z akých cyklov ho zostaví. Na rozdiel od minulých rokov, kedy svojou návštevou poctili LFŠ velikáni strieborného plátna ako Juraj Jakubisko, Jan Švankmajer, Peter Greenaway, Zbigniew Preisner, Terry Gilliam, bratia Quayovci, Jirí Menzel, Otomar Krejča, Krzystof Zanussi, Alain Robbe-Grillet, Nikita Michalkov či Michael Haneke, prišli tentokrát belgickí, rakúski, českí a nechýbali ani naši slovenskí tvorcovia.

Tomáš Farkaš

Z tých belgických treba spomenúť popredného svetového animátora Raoula Servaisa (určite si pozrite jeho filmy Taxandria či Chromophobia, výnimočné svojím filozofickým odkazom a animačnou technikou), režiséra jedného z najkontroverznejších diel belgického surrealizmu (a nielen belgického) Svadobná váza, Thierryho Zénoa (o láske muža k prasnici mimo civilizácie). Významným hosťom bol tiež svetovo uznávaný rakúsky kameraman Christian Berger, dvorný kameraman Michaela Hanekeho, ktorého film Biela stuha tento rok získal na MFF v Cannes Zlatú palmu.

Toto je len pár z mien svetového formátu, ktorých účastníci mohli na LFŠ stretnúť. (Nenechajte si ich ujsť! Joj.sk pripravuje ďalšie články, v ktorých sa im bude patrične venovať.)

Tomáš Farkaš

Zo slovenských tvorcov navštívil Uherské Hradište aj významný scenárista Ondrej Šulaj. Pri príležitosti jeho životného jubilea bola ponúknutá v kinách retrospektíva filmov, na ktorých sa scenáristicky podieľal a tiež televíznych filmov, na ktorých sa podieľal ako režisér. Ondrej Šulaj si od Asociácie českých filmových klubov odniesol tiež Výročnú cenu popri animátorovi Raoulovi Servaisovi a kráľovi českých komédií a rozprávok Václavovi Vorlíčkovi.

Tomáš Farkaš

Nechýbal ani kameraman Stanislav Szomolányi (prišiel predstaviť náš národný klenot, film Štefana Uhera Panna zázračnica), tvorcovia tohtoročného víťaza v sekcii Najlepší dokumentárny film nad 30 minút na Filmovom festivale Karlove Vary strihač a producent František Krahenbiel a kameraman a producent Jan Meliš - filmu Osadné, režiséra Marka Škopa. Svoje filmy uviedli aj slovenskí režiséri Zuzana Piussi, Vladimír Balko, Tomáš Hučko, Peter Krištúfek. Premietnuté boli tiež film Viktora Csudaia a Petra Kerekeša. Uherské Hradište navštívil aj Andy Hryc a to pri príležitosti uvedenia dlho očakávaného hororu Juraja Herza - T.M.A. (ktorého film Spaľovač mŕtvol sa výrazne vpísal do vedomia slovenského diváka).

Tomáš Farkaš

Dobré ráno kino, dobrú noc kino!

LFŠ pripravilo tento rok bohatý program. Medzi jeho perly patril cyklus Fokus: Rakúsko s veľkým rozsahom filmov od nemých erotických snímkov Johanna Schwarzera po súčasné rakúske experimenty, či hrané filmy nie neznáme pre napríklad Medzinárodný filmový festival v Cannes. Cyklus Iné Belgicko malo zase oboznámiť divákov, čo znamená pre Belgicko surrealizmus, cyklus Višegrádsky horizont priblížil diela všetkých jej štyroch členov. Ak chcete vedieť viac kliknite na www.lfs.cz.

Tomáš Farkaš

Keďže LFŠ nie je len o filme, zážitkom boli aj výstavy, komiksy alebo "zmrznutý obraz", workshopy, film sa zaoberal aj problematikou migrácie. Diela svojich študentov prišli prezentovať okrem českých škôl aj bratislavská Filmová a televízna fakulta VŠMU (ktorá stavila tento rok prevažne na animovaný film) a prvýkrát aj banskobystrická Fakulta dramatických umení AU (kde zase prevažovala dokumentárna tvorba).

Špecifikom bola tiež živá hudba sprevádzajúca nemé filmy. Diváci si užívali obraz, ktorý zrazu pred nimi ožil a vyjadroval sa predovšetkým elektronickou hudbou elektro-minimal skupiny MIDI LIDI, Magnetiku a Floex alebo tiež napríklad jazzovou hudbou Jirího Stivína. A napokon jedným z vrcholov hudobných vystúpení bol aj koncert newyorskej divy – pesničkárky a speváčky Suzanne Vega.

Tomáš Farkaš

Tieto a mnohé ďalšie návnady nalákali tisícky fanúšikov už tradičného festivalu LFŠ do Uherského Hradišťa, ktoré sa na dychtivých domácich i zahraničných návštevníkov tešilo a pripravilo. Stánky s pečeným, vareným, točeným, chladeným a dokonca šitým a ručne robeným obkolesili predovšetkým centrum okolo kina Hviezda a Klubu Mír.

Študenti i neštudenti si od začiatku do konca užívali príjemnú letnú atmosféru. Organizátori sa tešili príjemnému počasiu, niektorí režiséri dokonca sami pobádali ľudí, aby vyšli z tmavých priestorov kín na zelenú trávu. Aj preto boli dve Letné kiná neustále zaplnené a okrem búrlivého potlesku sa miestami ozývalo aj chrápanie unavených vytrvalcov.

Tomáš Farkaš

Letná filmová škola

Prečo festival či škola? Dnes "Letná filmová škola" vznikla pôvodne ako letný filmový seminár, určený pre zástupcov filmových klubov. Prvé takéto stretnutie sa udialo už v roku 1964 v Čimeliciach s 50 účastníkmi. Odvtedy prešiel tento "seminár" veľkým prerodom a až od roku 1975 sa nazýva Letnou filmovou školou, ktorá sa postupne presunula do Uherského Hradišťa. Účasť sa z len 50 nadšencov zvýšila na vyše 6000! Toto rekordné číslo dosiahla LFŠ už minulý rok a viedlo k navýšeniu premietacích kapacít o 3 premietacie sály a úprave Zimného štadióna, kde sme si namiesto korčúľ užívali obrovské plátno.

Tomáš Farkaš

LFŠ nie je však školou či filmovým festivalom v pravom slova zmysle. Je to kombinácia oboch. Záleží len na účastníkovi, či sa uspokojí s kinom či koncertami, alebo zvolí atraktívnu možnosť stretnúť sa s filmovými a hudobnými tvorcami priamo na prednáškach, besedách a stretnutiach v rámci workshopov, kde môžu dostať aj potrebné know-how, ako dospieť ku kvalitnému filmíku vlastným pričinením - vlastnou tvorbou.

Užite si aj vy atmosféru festivalu cez naše VIDEÁ! A vypočujte názory niektorých jej účastníkov:

Najčítanejšie správy