Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kristina Cimanovská: Chcem povedať Bielorusom, aby sa prestali báť
Zdielať na

Kristina Cimanovská: Chcem povedať Bielorusom, aby sa prestali báť

VARŠAVA / Bieloruská šprintérka Kristina Cimanovská sa na tlačovej konferencii vyjadrila ku konfliktu s bieloruskými funkcionármi. Športovkyňa požiadala o ochranu a humanitárne vízum v Poľsku.

Teraz pred novinármi pripustila, že má obavy o rodičov, ktorí zostali vo vlasti a ktorí ju informovali o tom, ako na ňu útočia bieloruské štátne médiá potom, čo verejne kritizovala bieloruských športových funkcionárov. "Hlavne preto, že môj otec je chorý a má problémy so srdcom. Jeho zdravotný stav sa rozhodne zhoršil. Hovorila som s nimi, hovorili, že je všetko v poriadku. Dúfam, že sa im nič zlé nestane," uviedla. Na tlačovej konferencii tiež povedala, že jej manžel je na ceste do Poľska.

"Vždy som bola ďaleko od politiky, nepodpisovala som žiadne listy ani nechodila na protesty, nič som nepovedala proti bieloruskej vláde," povedala v interview pre Reuters, "som športovkyňa a nerozumela som ničomu v politickom živote. Snažím sa vo svojom živote nerobiť nič iné ako šport a snažím sa, aby ma politika nerozptyľovala."

Dvadsaťštyriročná šprintérka sa s bieloruskými funkcionármi dostala do konfliktu, keď na sociálnych sieťach kritizovala vedenie bieloruského olympijského tímu. Reprezentačný tréner a funkcionár ju potom údajne nútili, aby sa z japonskej metropoly predčasne vrátila do vlasti. Cimanovská sa namiesto toho v nedeľu obrátila na letisku v Tokiu na japonskú políciu, požiadala o ochranu a potom na poľskej ambasáde o humanitárne vízum. 

"Keď som bola v olympijskej dedine, jeden z trénerov nášho tímu mi povedal, že musím oznámiť, že som zranená. Ak to neurobím, mohla by som mať doma problémy," opísala športovkyňa. "Telefonovala mi potom babička a hovorila, že sa nemôžem vrátiť, pretože v televízii sa už nesú 'zlé reči' okrem iného o tom, že mám psychické problémy a mohla by som skončiť v nemocnici," poznamenala dnes Cimanovská.

Na letisku v Tokiu boli tréneri zaskočení, povedala športovkyňa pre Reuters. "Nečakali, že sa na letisku môžem obrátiť na políciu. Myslia si, že sa bojíme konať, že sa bojíme hovoriť, bojíme sa povedať pravdu celému svetu. Ale ja sa nebojím," povedala.

Bielorusko tvrdí, že Cimanovská bola z národného tímu vyradená kvôli svojmu psychickému stavu. Ona sama BBC povedala, že žiadnymi psychickými problémami netrpí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy