Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovenka žijúca v krajine bez Covid-19: Ľudia sa snažia dodržiavať nariadenia
Zdielať na

Slovenka žijúca v krajine bez Covid-19: Ľudia sa snažia dodržiavať nariadenia

PALAU/OCEÁNIA / Pandémia koronavírusu zasiahla takmer všetky kúty našej planéty. Dvanástim krajinám sa vyhla. Desať z nich sa nachádza v oblasti Tichého oceánu. Doteraz neevidovali nikoho s Covidom-19. Ani na ostrove Palau, kde už 11 rokov žije a pracuje Slovenka Danka.

Republika Palau v Oceánii patrí najmenšie štáty sveta, aj tu sa nachádza Slovenka, ktorá si na opustených ostrovoch našla svoj nový domov. Danka Ledgerwood tam žije už 11 rokov a vďaka izolácii sa krajina dokázala vyhnúť pandémii. 

"Vo februári sa uzavreli všetky linky z Číny, tým pádom sem neprichádzali žiadny cudzinci. Covid-19 k nám nikdy neprišiel. Ľudia sa snažia dodržiavať všetky nariadenia, pretože vedia, že by to znamenalo katastrofu," povedala Danka. 

"Situácia v Palau je výnimočná. Je to zapríčinené, tým, že keď sa odrezala letecká doprava, ostrov bol nedostupný pre cudzincov. Dá sa tam dostať len loďami a trajektami, čo sa dá lepšie kontrolovať," uviedol Vladimír Krčméry. 

Palau doteraz lákalo veľa turistov, hlavne fanúšikov potápania a podmorských rias. "Mali sme tu okolo 130-tisíc návštevníkov ročne. Momentálne sa tu nenachádzajú žiadny turisti," komentovala situáciu Danka. 

Slovenka na ostrove založila Anjelské centrum, ktoré pomáhalo ľuďom v neľahkej situácii, hlavne deťom, ktoré do centra chodia po škole. Danka je medzi miestnymi veľmi obľúbená, pretože sa snaží vymýšľať rôzne aktivity pre deti. "Máme veľmi veľa aktivít pre deti a s deťmi. V tomto jej centre to vždy žije," uviedla miestna. 

Deti jej nápady milujú a tešia sa na každé stretnutie. "Danka je perfektná učiteľka, máme ju veľmi radi," povedalo dievčatko. 

Danke na ostrave najviac chýba chlieb, ten sa naučila piecť sama. "Je pravda, že keď som na Slovensku tak si uvedomujem, že by som bola rada s mojimi priateľmi. Pri návrate do Palau som stále nadšená, že som späť doma," dodala Danka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy