Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dovolenkári sa na cestovky obracajú hlavne so žiadosťami o zmenu destinácie alebo termínu
Zdielať na

Dovolenkári sa na cestovky obracajú hlavne so žiadosťami o zmenu destinácie alebo termínu

SLOVENSKO / Cestovné kancelárie zatiaľ nehlásia závažné finančné problémy, no zmeny v opatreniach sú pre nich rovnako stresujúce ako pre dovolenkárov. Ľudia sa na nich obracajú hlavne so žiadosťami o zmeny destinácií alebo termínu.

Sezóna je síce lepšia ako minulý rok ale oveľa horšia ako roky predtým. Hovoria cestovné kancelárie pri otázke, či niektorým nehrozí krach.

"Nemáme momentálne nejakú znalosť o tom, že by niektorým cestovkám hrozil krach," povedal prezedent Slovenskej asociácie cestoviek Roman Berkeš. Mnoho dovolenkárov sa ocitlo v situácii, že po objednaní zájazdu sa zmenili opatrenia. Aj pre cestovky to bol chaos. Najskôr sa nezaočkovaní snažili meniť destinácie podľa farby na semafore, po zavedení nových pravidiel sa niektorí zaočkovaní snažili zasa vymeniť si napríklad Chorvátsko za Turecko no a zaočkovaní jednou dávkou sa zasa snažili posunúť si augustovú dovolenku na júl v snahe vyhnúť sa karanténe. "Zmien bolo veľmi veľa a je to veľmi stresujúce nielen pre cestujúcich, ale aj cestovky," uviedol Berkeš. 

"Tesne pred vyplatením zájazdu sme váhali. Báli sme sa najmä zmien opatrení," povedal jeden z dovolenkujúcich. "My sme menili termín dovolenky kvôli obavám z karantény v auguste," uviedla turistka. 

Pre cestovné kancelárie sú zmeny destinácií problematické, viacerí klienti ale tvrdia, že im vyšli v ústrety. "Sú viacerí ľudia, ktorí sa z určitých dôvodov boja vycestovť do krajiny, kde si kúpili zájazd. Vtedy chcú dovolenkári zmeniť miesto svojej dovolenky, nie je to také jednoduché. Záleží od cestovky," povedal Berkeš. Nie všetky hotely túto sezónu otvorili. Cez cestovné kancelárie Slováci vrámci Európy cestujú najmä do Grécka, Talianska, Španielska a Bulharska. "Mimo Európskej únie nie je veľký záujem. Jedná sa len o Turecko, obľúbený Egypt nie je až taký frekventovaný," uviedol Berkeš. 

Pri cestovaní do zahraničia odporúča skontrolovať si, aké špeciálne podmienky majú napríklad letecké spoločnosti a tiež či krajina, kam cestujeme, nesprísnila podmienky príchodu. "Je dôležité pozrieť si podmienky deň pred vstupom do krajiny," dodal Berkeš. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy