Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Požiare komplikujú Talianom a Španielom život
Zdielať na
Zahraničie

Požiare komplikujú Talianom a Španielom život

TALIANSKO/ ŠPANIELSKO: požiare v oblastiach komplikujú obyvateľom život

TALIANSKO/ ŠPANIELSKO: požiare v oblastiach komplikujú obyvateľom život. V sobotu, 24. júla vypukli na ostrove Sardínia rozsiahle požiare, museli evakuovať 1500 ľudí. Plamene na západe Sardínie zničili domy, 20 000 hektárov pôdy a zabili hospodárske zvieratá.

S požiarmi zápasilo 7500 hasičov, policajtov a dobrovoľníkov. Prácu pri hasení ohňa komplikovali aj horúce počasie a vietor. Talianska vláda akútne požiadala Európsku úniu o pomoc s hasením požiarov. V nedeľu večer napísal na sociálnu sieť Facebook minister zahraničia Luigi Di Maio toto: "Dve lietadlá sú už na ceste z Francúzska, ďakujem za ne." Zatiaľ neevidujú žiadne obete, ani ťažko zranené osoby. V oblasti je už vyhlásený núdzový stav. 

Bojovať s lesným požiarom museli v sobotu večer aj v Katalánsku, vo vidieckej oblasti západne od Barcelony. 300 hasičov, vrátane členov núdzovej vojenskej jednotky sa snažilo uhasiť oheň, aby sa nedostal do obývaných oblastí. Preventívne evakuovali detský tábor, v ktorom bolo 28 detí a 14 animátorov.

Oheň pohltil už viac ako 1200 hektárov lesa. Šíreniu ohňa napomáhajú aj vysoké teploty a silný vietor. Podľa katalánskeho regionálneho ministra vnútra Joana Ignasi Elena komplikuje snahu hasičov aj kopcovitý terén, pretože obmedzuje prístup pozemných jednotiek. Lietadlá aj vrtuľníky zhadzovali na horiace kopce vodu. 

"Sme v kritickom momente. Musíme sa vyhnúť akémukoľvek riskantnému správaniu, ktoré by mohlo prinútiť presmerovať zdroje na iné mimoriadne situácie," povedal katalánsky regionálny prezident Pere Aragones.

Zdielať na

Najčítanejšie správy