Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Tornádo zničilo domov v Hodoníne. O strechu prišlo 141 seniorov. Škody tragédie sú viac ako pol miliardy eur
Zdielať na

Tornádo zničilo domov v Hodoníne. O strechu prišlo 141 seniorov. Škody tragédie sú viac ako pol miliardy eur

HODONÍN / Tornádo storočia si na Morave vyžiadalo šiestu obeť, ktorá zomrela v nemocnici v Brne. Lekárom sa nepodarilo zachrániť dvojročné dievčatko. Postihnuté oblasti zároveň počítajú materiálne škody - ich výška už presiahla 15 miliárd českých korún. Jednou z najviac zničených budov je domov seniorov v Hodoníne.

Keď tornádo prešlo domovom pre seniorov v Hodoníne zamestnanci boli na mieste behom niekoľkých minút. "Riaditeľom som 5 rokov a keď som sa pozrel na tú spúšť, je to hrozný pocit, pretože tu niečo budujete, snažíte sa, vysádzate stromy, snažíte sa dávať ľudí dohromady. Každý pracuje a pomáha ako môže, aj napriek tomu, že mnohí z nich sami doma majú spúšť, tak chodia do práce a pomáhajú tu," komentoval aktuálnu situáciu riaditeľa domova, Václav Polách.

141 ľudí, ktorí behom chvíle prišli o domov. Väčšina z nich bola v poriadnom šoku, ale všetci prežili. Zamestnanci a hasiči ich doslova holými rukami znášali niekoľko poschodí do bezpečia. Všetkým zachránili život. "My tu máme klientov v priemernom veku 86 rokov. Zhruba 70% je imobilných v ťažkých demenciách. Všetci boli vystrašení. Väčšina ostala na posteliach pokrytá črepinami z rozbitých okien," konštatoval riaditeľ Polách.  

Najväčšiu spúšť napáchalo tornádo na najvyššom piatom poschodí. Strecha je prakticky zničená, posledné kusy plechu orezávajú lezci hasiči. Riaditeľ konštatoval rozbité okná, poničený nábytok, okná bez skla. "Všetky dvere, okná aj strecha sú preč. Elektrina je roztrhaná. Podlahy a dlažby sú úplne zničené. Počas víchrice poletoval nábytok," doplnil riaditeľ domova Václav Polách. Veľké škody napáchalo tornádo v hlavnom átriu, sklenená strecha padala dolu ako prvá. Lietalo zariadenie spoločenskej miestnosti. "Klientov sme umiestnili do náhradného bývania. Máme holú stavbu a budeme znovu budovať," informoval Polách. Opravy centra v Hodoníne budú trvať najmenej polroka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy