Zatiahnuté
12°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Cestovka Tomi Tour skončila, jej záväzky uhradí Union
Zdielať na
Zahraničie

Cestovka Tomi Tour skončila, jej záväzky uhradí Union

O návrat cestujúcich sa postarajú České aerolínie s poisťovňou Union

ČSA dnes zrušili lety na Ibizu a do tureckej Anatólie. Na ruzynskom letisku zostali desiatky ľudí.

Zástupcovia Tomi Tour však na letisko neprišli. Turistov o situácii informovali pracovníci ČSA. Aerolínie oznámili, že od dnešného dňa prestávajú prepravovať klientov Tomi Tour do zahraničia. Celkovo ide do budúceho štvrtka o 10 objednaných letov.

"Ukončenie činnosti cestovnej kancelárie Tomi Tour je najväčším prípadom za posledných 12 rokov od krachu CK Travela v roku 1997," povedal šéf Asociácie českých cestovných kancelárií a agentúr Tomio Okamura.

Táto CK patrila k desiatim najväčším v Česku. Vlani mala približne 50.000 klientov. Tomi Tour má najviac klientov v Egypte, na Malorke a v Turecku.

Návrat klientov pôjde na účet slovenskej poisťovne Union, v ktorej sa cestovná kancelária poistila pred úpadkom. Poisťovňa však nie je schopná vlastnými silami dopraviť turistov domov, preto žiada o pomoc ostatné cestovné kancelárie.

"Tomi Tour je veľkoryso poistená na sumu 234,60 milióna Kč (9,05 milióna eur), a z nej sa ľahko pokryjú všetky nároky," informuje klientov na internetových stránkach Fischer, ktorý v nej figuruje ako obchodný a marketingový manažér.

"Vzhľadom na to, že CK TOMI TOUR má platnú poistnú zmluvu pre prípad úpadku uzatvorenú s Union poisťovňou, všetky oprávnené nároky klientov voči CK poisťovňa vyrovná," píše sa v tlačovej správe Union poisťovne. Na základe tejto zmluvy poisťovňa zabezpečí pre klientov CK, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú v zahraničí, dopravu späť do vlasti.      

Platnú zmluvu pre prípad úpadku má Union poisťovňa uzatvorenú aj s CK TOMI TOUR so sídlom v Nitre a voči jej klientom bude Union postupovať rovnako, potvrdila hovorkyňa a vedúca odboru komunikácie Union poisťovne Judita Smatanová.      

Zároveň Union poisťovňa vyzýva klientov CK TOMI TOUR v Prahe a Nitre, ktorí majú zakúpený zájazd u tejto cestovnej kancelárie, ale dosiaľ naň nevycestovali, aby si na základe poistných podmienok písomne vzniesli u slovenskej Union poisťovne nárok na poistné plnenie, a to najneskôr do dvoch mesiacov od dňa, kedy mal byť zájazd skončený.

O poistné plnenie môžu poškodení klienti CK TOMI TOUR požiadať vyplnením formulára Hlásenie poistnej udalosti, ktorý nájdu na webových stránkach www.unionsk.cz, www.union.sk, alebo o jeho zaslanie požiadajú v pracovných dňoch zákaznícke call centrum poisťovne. Vyplnený formulár s dokladmi, ktorými sú cestovná zmluva uzatvorená s CK a doklad o uhradení zálohy na zájazd alebo ceny zájazdu, je potrebné zaslať na adresu Union poisťovne.

Zdielať na

Najčítanejšie správy