Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
FOTO: Putin pozval Lukašenka na okúpanie sa v Čiernom mori
Zdielať na

FOTO: Putin pozval Lukašenka na okúpanie sa v Čiernom mori

SOČI / V Soči druhý deň ruský prezident Vladimir Putin so svojím bieloruským náprotivkom Alexandrom Lukašenkom rokovali. Ministerstvá dopravy oboch krajín dostali za úlohu dostať späť do vlasti Bielorusov, ktorí uviazli v Európe, uviedla agentúra Ria Novosti s odvolaním sa na hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova. Bieloruský autoritársky prezident priletel do ruského prímorského letoviska v piatok, s Putinom okrem iného preberali situáciu okolo nedeľného núteného pristátie lietadla spoločnosti Ryanair v Minsku.

"Z nášho pohľadu si vyžaduje situácia premyslené a konštruktívne prerokovanie, bez unáhlených záverov. A kaskáda prchkých emócií, ktorú vytvorili európske hlavné mestá, skôr hovoria o tom, že tento prístup sa nezakladá na snahe skutočne objasniť okolnosti," vyhlásil Peskov k incidentu a následným svetovým reakciám. Putin už v piatok pred začiatkom rokovaní s Lukašenkom označil udalosti okolo núteného pristátie lietadla Ryanar v Minsku za vzplanutia emócií.

Obaja sa podľa kremeľského hovorcu bavili aj o Sofii Sapegovej, ktorú bieloruské bezpečnostné sily zadržali v nedeľu s bieloruským opozičným novinárom Raman Pratasevičem. Sapegová má pritom ruské občianstvo. "Jej osud nám samozrejme nie je ľahostajný. Ale berieme tiež do úvahy fakt, že (...) má trvalý pobyt v Bielorusku," povedal médiám Peskov. Ruský prezident podľa neho nariadil ministerstvu zahraničia, aby jej prípad "starostlivo sledovalo".

Piatkové rokovania začali podľa ruských médií okolo piatej hodiny večernej a skončili niekedy okolo polnoci. Lukašenko na začiatku stretnutia vyhlásil, že svojmu ruskému spojencovi doviezol dokumenty, ktoré podľa neho osvetľujú situáciu okolo nedeľného núteného pristátie civilného lietadla v Minsku. Hovorca Kremľa dnes však uviedol, že detaily z týchto dokumentov nemôže prezradiť.

Bieloruské úrady prinútili pomocou stíhačky lietadlo, ktorý mal namierené z Atén do Vilniusu, pristáť v Minsku a bezpečnostné zložky potom zadržali opozičného novinára Ramana Prataseviče a jeho priateľku, ktorí boli na palube. Západné krajiny incident odsúdili a žiadajú prepustenie žurnalistu. Lídri krajín Európskej únie sa v pondelok zhodli na prijatie cielených sankcií voči Minsku. Niekoľko krajín EÚ následne zakázala bieloruským aerolinkám Belavia pristávať na svojom území alebo pre nich uzavreli aj svoj vzdušný priestor pre prelety.

Mnohí leteckí dopravcovia EÚ sa tiež začali vyhýbať bieloruskému vzdušnému priestoru, čo niektorým spôsobilo ťažkosti pri letoch do Moskvy. Francúzska spoločnosť Air France zrušila tento týždeň tri linky z Paríža do Moskvy, pretože nedostala povolenie od Ruska k zmene trasy. Problémy hlásili aj rakúskej v Austrian Airlines. Air France uviedlo, že povolenie na novú trasu letu, pri ktorej sa Bielorusku vyhnú, z Ruska dostali.

Kvôli leteckým obmedzeniam sa rad občanov Bieloruska teraz nemôže vrátiť do svojej vlasti, uviedol Peskov podľa agentúry TASS Ministerstva dopravy oboch krajín teda dostali pokyn, aby prišli na spôsob, ako ich do rodnej krajiny dopraviť, píše Ria Novosti.

Hlavnými témami rokovania Lukašenka s Putinom boli však podľa Pešková ekonomické vzťahy, obchod a boj proti pandémii covidu-19. Peskov tiež podotkol, že piatkové rokovania bolo formálne, kdežto dnešné rozhovory už nie. Telegramový kanál Pul Pervogo, ktorý má blízko k bieloruskému prezidentovi, dnes zároveň zverejnil snímku zo stretnutia štátnikov na jachte, uviedol Interfax. Podľa Ruského veľvyslanectva na Slovensku bieloruský prezident Alexander Lukašenko, s odvolaním sa na Telegram, plával v Čiernom mori pri teplote vody + 16°C. Kanál zverejnil fotografiu s Lukašenkom plávajúcim a uviedol, že  "prezident Bieloruska prijal pozvanie svojho ruského kolegu na plávanie v Čiernom mori ".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy