Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Testovanie Monitor 9 nebudú písať všetci, vedomosti žiakov otestujú na reprezentatívnej vzorke
Zdielať na

Testovanie Monitor 9 nebudú písať všetci, vedomosti žiakov otestujú na reprezentatívnej vzorke

SLOVENSKO / Monitor 9 tento rok nebudú písať všetci deviataci na základných školách a štvrtáci na 8-ročných gymnáziách. Písať ho bude iba vybraná reprezentatívna vzorka. Viac o tom zisťovala Barbora Jánošová.

Pôvodne sa mal Monitor 9 písať plošne na všetkých školách dva dni, 9. a 10. júna. Namiesto toho ho bude písať len okolo 13-tisíc školákov. "Po dôkladnom zvážení efektívnosti ho budeme nahrádzať overovaním vedomostí žiakov na reprezentatívnej vzorke," priblížil minister školstva Branislav Gröhling. 

Monitor bude prebiehať na asi 500 školách a termín nebude fixný. Škola si môže vybrať ktorýkoľvek deň od 31. mája do 11. júna. "V tejto vzorke budú školy zo všetkých krajov, mestské, obecné školy, vrátane žiakov zo sociálne zvýhodneného prostredia, veľké aj malé školy, školy so slovenským aj maďarským vyučovacím jazykom," upresnil minister. 

Niektorí riaditelia v minulosti volali po zrušení monitora, ministerstvo ale tvrdí, že má vďaka nemu dôležité dáta o úrovni vzdelania. "Cieľom tohto monitoringu je odsledovať stav vedomostí žiakov po dištančnom vzdelávaní a žiaci budú vypĺňať aj dotazník, ktorým budeme mapovať ich názory a skúsenosti," dodal Gröhling. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy