Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Aj Slovensko žiada prepustiť zadržaného bieloruského novinára
Zdielať na

Aj Slovensko žiada prepustiť zadržaného bieloruského novinára

BRATISLAVA – Bieloruský režim pod falošnou zámienkou údajného teroristického ohrozenia v nedeľu 23. mája prinútil pristáť civilné lietadlo na linke Atény-Vilnius v Minsku. Slovenský rezort diplomacie si predvolal chargé d'affaires Bieloruska v Bratislave, ktorému tlmočil ostrý protest vlády SR. Rezort vyhlásil, že politicky motivovaný krok ohrozil bezpečnosť vyše 170 cestujúcich osôb, vrátane občanov Európskej únie.

MZVEZ SR dôrazne požiadalo o bezodkladné prepustenie zadržaného novinára Ramana Protaseviča a jeho priateľky, o objektívne, dôkladné, nezávislé vyšetrenie incidentu za účasti medzinárodných expertov a o spravodlivé potrestanie vinníkov," zdôraznilo ministerstvo. Vynútené pristátie civilného letu pod zámienkou bomby na palube a následné zatknutie nezávislého novinára podľa rezortu dokazuje, že bieloruský režim nemá žiadne zábrany pri potláčaní práv občanov Bieloruska, pričom sa neštíti ani hazardovania so životmi občanov iných krajín.

Bieloruský novinár Raman Pratasevič bol pasažierom lietadla spoločnosti Ryanair, ktoré letelo z Atén do Vilniusu, no odklonili ho do bieloruskej metropoly Minsk pre bombovú hrozbu. Po pristátí novinára na letisku zatkli. Tlačová služba bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka informovala, že osobne nariadil, aby lietadlo sprevádzala do Minsku stíhačka MiG-29. Bombovú hrozbu podľa nej nahlásili, keď sa lietadlo nachádzalo nad bieloruským územím. Úrady neskôr uviedli, že v lietadle nenašli žiadne výbušniny.

Je neakceptovateľné donútiť lietadlo pristáť v bieloruskom Minsku a takýmto spôsobom zadržať opozičného novinára pod falošnou zámienkou. Na dnešnom brífingu pred odletom na samit EÚ to uviedol premiér Eduard Heger (OĽaNO). Dodal, že to bude jedna z tém, o ktorých budú na samite hovoriť. O detailoch má podľa neho informovať litovský prezident.

Na stole sú viaceré možnosti. Môžem povedať, že za Slovenskú republiku sme pripravení podporiť všetky návrhy reakcie vrátane sankcií. Jediné, čo možno budeme akcentovať, je, že treba pritom dať pozor, aby sme nezhoršili podmienky občanov Bieloruska, bežných ľudí a neodrezali ich od sveta," podotkol predseda vlády.

Predsedníčka parlamentného výboru pre európske záležitosti Vladimíra Marcinková (Za ľudí) informovala, že výbor prijal uznesenie, v ktorom SR odsudzuje vynútené uzemnenie civilného lietadla na trase medzi dvomi členskými krajinami Európskej únie (EÚ) a NATO.

SR považuje tento akt zo strany súčasnej bieloruskej administratívy za odsúdeniahodný, nelegálny a ohrozujúci bezpečnosť a životy občanov členských krajín EÚ. SR žiada okamžité vyšetrenie tohto bezpečnostného incidentu Medzinárodnou organizáciou pre civilné letectvo," doplnila Marcinková s tým, že SR v reakcii na tento incident podporuje uvalenie cielených sankcií na režim Alexandra Lukašenka. Stanovisko podľa jej slov podporili všetci prítomní členovia výboru okrem nezaradeného poslanca Milana Mazureka.

Prístup bieloruského režimu k vlastným občanom je terčom vecnej kritiky už dlhšie: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy