Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Lukratívna ponuka. Ak pracujete na homeoffice, tieto talianske mestá vám dajú zľavu na život
Zdielať na

Lukratívna ponuka. Ak pracujete na homeoffice, tieto talianske mestá vám dajú zľavu na život

Zdroj: Magnet/Unsplash

TALIANSKO / Ako uvádza portál CNN, Taliansko sa v snahe o prilákanie nových obyvateľov rozhodlo v mestách ako Santa Fiora v Toskánsku a Rieti v regióne Lazio zaplatiť až 50 percent nájmu každému, kto sa sem rozhodne presťahovať. Podmienkou je mať stále zamestnanie, ktoré je možné vykonávať z pohodlia nového domova.

​Taliansko sa pomaly spamätáva z poslednej vlny pandémie, a tak snaží o postupné naštartovanie cestovného ruchu. Novým trendom vyplývajúcim z pandémie, ktorý uvádza CNN, je sťahovanie ľudí do takmer vyľudnených oblastí. Spomínané lokality ale začali postupne prekvitať, a tak sa autority rozhodli  využiť túto príležitosť a vytvoriť nové miesta pre život.

Santa Fiora

Historické mestečko v srdci divokého Toskánska sa nachádza v prírodnej rezervácii Monte Amiata, v blízkosti nádherného údolia Val D'Orcia a vínnej lokality, neďaleko mesta Siena. Svojim záujemcom ponúka nie len krásnu prírodu, ale aj pokojnejší spôsob života. Medzi obľúbené aktivity v tejto oblastí patrí napríklad jazda na koni, bicyklovanie a výlety do hôr. Santa Fiora je populárna aj vďaka medzinárodným festivalom a obľúbeným trhom s jedlom. 

Populácia v súčasnosti nedosahuje ani 2 500 obyvateľov, no starosta mesta Federico Balocchi verí, že vďaka technológiám a online pracovným príležitostiam sa situácia zmení. Záujemcovia, ktorí sa sem rozhodnú presťahovať získajú príspevok, ktorý tvorí až 50 percent z ceny celkového nájmu v prípade dlhodobého pobytu, a to po dobu až šiestich mesiacov. Cena za ubytovanie je už v súčasnosti pomerne nízka a preto je táto ponuka atraktívna pre mnohých ľudí. Nájomné sa v tejto dedine pohybuje v rozmedzí od 300 do 500 eur mesačne, čo znamená, že uchádzači môžu v niektorých prípadoch zaplatiť za svoje ubytovanie len niečo málo cez 100 eur.

Mesto sa rozhodlo v rámci zjednodušenia prístupu vytvoriť aj novú webstránku (https://www.vivinpaese.it), na ktorej budú potenciálni obyvatelia schopní vybrať si svoje nové bývanie a zároveň nájsť kontakt na všetky dôležité služby vrátane opravárov, doktorov, či donášky jedla.

Starosta ale zdôrazňuje, že táto ponuka nie je čiastočne platenou dovolenkou. "Nezameriavame sa na turistov, ale na záujemcov, ktorí chcú naozaj okúsiť život na dedineNaším cieľom je podnietiť ľudí k presťahovaniu sa a k vykonávaniu svojej práce z ich novej flexibilnej kancelárie v Santa Fiora. Zakaždým, keď mladý človek odíde z tohto miesta, odchádza aj kus našej obce," povedal Balocchi pre CNN. 

V čom je háčik ?

V prvom rade je potrebné mať prácu, ktorú je možné zdokumentovať a uviesť vo svojej prihláške. Neskôr, keď si už záujemca nájde nové ubytovanie je nutné sprostredkovať svoju nájomnú zmluvu. Príspevok žiadateľ dostane až potom, čo kancelária starostu dostane všetky potrebné podklady a účet za nájom. V prípade akýchkoľvek otázok sa záujemca môže obrátiť na turistické centrum, ktoré ochotne pomôže s papierovaním.
Nájomníci majú samozrejme možnosť ostať v Santa Fiore po dlhší čas než len 6 mesiacov, no bude to už na ich vlastné náklady. Starosta však verí, že ľudia si mestečko zamilujú a ostanú tu dlhodobo. No a pokiaľ sa nájomcovia rozhodnú investovať do miestneho turizmu, môžu dostať príspevok až vo výške 30 000 eur, napríklad na prerobenie starých budov na hostely či hotely. 
K tomu tu existuje dokonca možnosť získať bonus až 1 500 eur za každé novonarodené dieťa takýchto nájomníkov. "Máme tu nízke poplatky za škôlky, školské autobusy zadarmo a množstvo voľnočasových aktivít pre deti," dodáva starosta. 
Rieti
Pre tých, ktorí chcú bývať v blízkosti Ríma tu existuje podobná ponuka v meste Rieti, ktoré je taktiež známe ako "sladkovodné Benátky". Ide o kombináciu historického a moderného mesta s nádhernými pamiatkami a typickou talianskou kuchyňou. Minimálna doba pobytu je 3 mesiace. 
Aj napriek tomu, že ide o mesto, ktoré má viac ako 50 000 obyvateľov a patrí medzi jedno z najväčších v regióne Lazio, nárast populácie stagnuje. "Mladí ľudia často odchádzajú práve do Ríma, a tak sme sa rozhodli prilákať nových potenciálnych obyvateľov, ktorí si tu môžu založiť  život a svoju kanceláriu, a tak obnoviť mesto," hovorí starosta Daniele Sinibaldi. 
Ponuka ubytovania je ale v tomto prípade ešte zaujímavejšia. Príspevok na bývanie je možné predlžiť na viac ako 6 mesiacov a predbežná zmluva o nájme je na to viac než dostačujúca. Záujemcovia majú možnosť výberu svojho ubytovania aj v odľahlejších častiach mesta, kde je nájom nižší. S hľadaním ubytovania ale môže byť problém, nakoľko mesto nedisponuje webovou stránkou, ktorá by s týmto úkonom pomohla. Je preto potrebné kontaktovať agentúry a online platformy, ktoré sa tým zaoberajú.
Uchádzači budú taktiež potrebovať papier od zamestnávateľa, ktorý potvrdí ich pracovný status. Freelanceri zas môžu poskytnúť popis ich práce. "Nájom v meste sa pohybuje medzi 250 až 500 eur. Za 600 eur už môžete mať celú vilu. Navyše, tento príspevok môže byť použitý na celom území Rieti," dodáva Sinibaldi pre portál CNN.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy