Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Plávali 12 dní a na cestu späť si museli zarobiť. Amazoskí Indiáni vycestovali za vakcínou
Zdielať na

Plávali 12 dní a na cestu späť si museli zarobiť. Amazoskí Indiáni vycestovali za vakcínou

BRAZÍLIA / Skupina amazonských Indiánov sa plavila po rieke 12 dní do najbližšieho mesta, aby dostala vakcínu proti covidu-19. Po očkovaní ale museli niekoľko dní v meste zostať, aby si predajom umeleckých predmetov svojho kmeňa zarobili na palivo a potraviny pre spiatočnú cestu. Informoval o tom denník El País.

"Najskôr sme mali z vakcíny strach, ale keď sme videli, že aj ďalšie domorodé kmene v ostatných oblastiach sa nechali zaočkovať, zobrali sme odvahu. Nechceli sme ďalej vymierať, už nás je len 600 v údolí Javari," povedal agentúre EFE Pixi Isma. On a ďalších 36 členov etnika Matis plával po rieke Javari, ktorá je prítokom Amazonky, cez 700 kilometrov. Zo svojich dedín u hranicu s Kolumbiou a Peru cestovali do najbližšieho mesta Atalaia do Norte.

Tento izolovaný kmeň v Amazónii sa prvýkrát dostal do kontaktu s civilizáciou v roku 1976. Nasledujúce roky pre neho boli devastujúce, rada členov kmeňa podľahla chorobám, okrem iného osýpkam či chrípke. V roku 1983 zostalo z tohto kmeňa len 87 členov. Aj preto sa teraz vydali očkovať, hoci v ich dedine sa žiadny prípad nákazy koronavírusom neobjavil.

"Občas sem prišli nakúpiť nástroje na lov a rybárčenie. Prídu, nakúpia, odídu," uviedol antropológ Thiago Ribeiro. Podľa neho je veľmi dobre, že sa nechali zaočkovať. "Je ale stále mnoho domorodých kmeňov, ktorí majú z vakcíny strach," dodal. Pre amazónske kmene je koronavírus obzvlášť nebezpečný, pretože majú slabú imunitu voči chorobám, ktoré sú bežné vo väčšinovej populácii, a niektorí sú navyše oslabení podvýživou či inými chorobami, ako napríklad hepatitídou.

V Brazílii, ktorá má na 211 miliónov obyvateľov, sa od začiatku pandémie covidu-19 potvrdilo na 15,2 milióna nákaz koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý sa prvýkrát objavil koncom roka 2019 v Číne. Brazílske ministerstvo zdravotníctva eviduje tiež na 422 340 úmrtí spojených s covidom-19. Najmenej jednu dávku vakcíny dostalo v Brazílii na 35,3 milióna ľudí, čo je asi 16,7 percenta obyvateľov, úplne zaočkované je asi osem percent Brazílčanov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy