Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Trosky čínskej rakety by mali dopadnúť na Zem už tento víkend. Stále nikto nevie kam
Zdielať na

Trosky čínskej rakety by mali dopadnúť na Zem už tento víkend. Stále nikto nevie kam

ČÍNA / Trosky nekontrolovane rútiacej sa rakety Dlhý pochod 5B by mali podľa očakávaní dopadnúť na Zem cez víkend. Stále však nie je jasné kedy presne ani kam, napísal server Space.com. 

Očakáva sa, že raketa vstúpi do zemskej atmosféry v sobotu, aj keď nikto zatiaľ nedokáže presne určiť dátum, čas ani miesto. "Takéto predpovede možno všeobecne vykonať len niekoľko hodín pred dopadom, pretože atmosférický odpor sa významne mení v dôsledku slnečnej aktivity," poznamenal Space.com.

Podľa expertov je pravdepodobné, že tento obrí kus vesmírneho odpadu s hmotnosťou 23 ton sa v atmosfére rozpadne a zväčšej časti zhorí, pričom zvyšné trosky dopadnú do neobývaných oblastí vzhľadom na to, že 70 percent zemského povrchu tvoria moria a oceány. Avšak stopercentne isté to nie je.

Space.com pripomenul, že podľa vesmírneho práva, ktoré tvoria komplex medzinárodných zmlúv a dohôd, je za škody vzniknuté pri dopade trosiek z kozmického objektu zodpovedný štát, ktorý tento objekt vypustil, a to Čína. Povinnosť zaplatiť kompenzácie vyplývajúce z príslušných medzinárodných dohovorov bola podľa serveru doteraz uplatnená jediný raz, a to v roku 1978, kedy sa trosky plné radiácie zo sovietskeho satelitu s jadrovým pohonom Kosmos 954 rozniesol po kanadskej Arktíde a bolo nutné rýchle a nákladné vyčistenie oblasti. Štáty sa v roku 1981 dohodli na kompenzáciu vo výške troch miliónov kanadských dolárov, čo zodpovedalo dnešným 7,5 milióna amerických dolárov (160 miliónov korún).

Raketa Dlhý pochod 5B dopravila minulý týždeň vo štvrtok modul Tchien-che (Nebeská harmónia) na jeho stanovenú obežnú dráhu. Potom sa od modulu odpojila a sama na obežnej dráhe tiež zostala, hoci podľa expertov by mala mať vylepšenia umožňujúce riadený zostup do atmosféry. O tom, že by sa príslušný manéver uskutočnil, sa ale žiadny z činiteľov čínskeho vesmírneho programu nezmienil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy