Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Čína má problém so svojou vesmírnou raketou. Nikto nevie, kedy a kam dopadnú jej trosky
Zdielať na

Čína má problém so svojou vesmírnou raketou. Nikto nevie, kedy a kam dopadnú jej trosky

ČÍNA / Trosky rakety Dlhý pochod 5B, ktorá minulý týždeň vyniesla do vesmíru základný modul budúcej čínskej orbitálnej stanice, dopadnú na Zemi nevedno presne kam ani kedy. Informoval o tom server SpaceNews.

Raketa vo štvrtok úspešne dopravila modul Tchien-che (Nebeská harmónia) na jeho stanovenú obežnú dráhu. Potom sa od modulu odpojila a sama na obežnej dráhe tiež zostala, hoci podľa expertov by mala mať vylepšenia umožňujúce riadený zostup do atmosféry. O tom, že by sa príslušný manéver uskutočnil, sa ale žiadny z činiteľov čínskeho vesmírneho programu nezmienil.

"Bude to jeden z najväčších prípadov nekontrolovaného návratu kozmického zariadenia, ktoré by mohlo dopadnúť do obývanej oblasti," napísal SpaceNews. Pravdepodobnejšie ale podľa servera je, že raketa spadne na neobývané miesto, ako sú oceány, ktoré pokrývajú 70 percent povrchu planéty. Pravdepodobnosť, že úlomky z vesmíru niekoho zasiahnu, je mimoriadne nízka, odhaduje sa na jedna ku niekoľkým biliónom.

Určiť dráhu padajúcej rakety je ťažké, ak nie nemožné, pretože výpočet účinku atmosférického odporu na ňu zahŕňa príliš veľa neznámych, poznamenal ďalší portál špecializujúci sa na výskum vesmíru, Space.com. Atmosféra Zeme sa totiž môže rozpínať alebo zmršťovať v dôsledku slnečnej aktivity, takže je ťažké presne odhadnúť, kedy a kde zvyšky raketového nosiča dopadnú.

Podľa čínskych plánov bude modul Tchien-che - dlhý 18 metrov s hmotnosťou 24 ton - základnou obytnou sekciou pre trojčlennú posádku, ktorú by mali navštevovať na dobu až šiestich mesiacov. Stanica bude tiež zabezpečovať energiu a pohon pre celý orbitálny komplex, ktorý by mali tvoriť ešte dva experimentálne moduly. Stanica by mala byť hotová do konca budúceho roka a malo by k tomu tento rok a budúci rok stačiť jedenásť misií.

Podľa webu Space.com bude mať dokončená čínska orbitálna stanica približne pätinovú hmotnosť v porovnaní s Medzinárodnou vesmírnou stanicou (ISS), čo je projekt, z ktorého Spojené štáty Čínu vylúčili. Čína zatiaľ tvrdí, že je pripravená na medzinárodnú spoluprácu pri využívaní svojej stanice.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy