Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Do Chorvátska môžu ísť títo ľudia aj bez testu a nástupu do povinnej karantény
Zdielať na

Do Chorvátska môžu ísť títo ľudia aj bez testu a nástupu do povinnej karantény

BRATISLAVA/ZÁHREB / Na stránkach ministerstva zdravotníctva sú uvedené nové podmienky pre vstup do slovenského letoviska Chorvátska.

Ľudia, ktorí majú potvrdenie o očkovaní dvomi dávkami proti ochoreniu Covid- 19 a uplynulo najmenej 14 dní od tej druhej, môžu vstúpiť do Chorvátska bez akéhokoľvek testu. Ministerstvo zahraničia informovalo aj o tom, že títo ľudia nie sú povinní nastúpiť do karantény. Výnimku z testu majú aj tí, ktorí sa preukážu, že ochorenie prekonali a aj tí, ktorí prekonali a už majú prvú dávku vakcíny. 

 Ako dôkaz o prekonaní choroby musia mať cestujúci potvrdenie od lekára staršie ako 14 dní, alebo pozitívny výsledok antigénového či PCR testu rovnako starší ako dva týždne. Vystavené musia byť v anglickom alebo chorvátskom jazyku. "Za moment prekonania ochorenia COVID-19 sa rozumie deň nasledujúci po dni ukončenia izolácie alebo v prípade vykonania dôkazu protilátok triedy IgG protilátkovým testom (starším ako 14 dní od laboratórneho testu),“ upozorňuje rezort zahraničia. Porušenie samoizolácie/karantény je v Chorvátskej republike pokutované sumou cca 1100 eur. Deti mladšie než 7 rokov, ktoré cestujú spolu s rodičmi, majú výnimku z povinnosti predkladania negatívneho výsledku testu a povinnosti karantény, ak majú rodičia negatívny PCR alebo RAT (antigénový) test. 

Výnimky sa týkajú tranzitu cez územie Chorvátska do max. 12 hodín, medzinárodnej dopravy, diplomatov, pracovníkov medzinárodných organizácií, atď. Presný zoznam výnimiek sa nachádza na webovej stránke chorvátskeho ministerstva vnútra). 

Študenti, ktorí majú potvrdenie o štúdiu v Chorvátsku nemusia mať potvrdenie o testovaní alebo prekonaní COVID-19 (aktuálne potvrdenie školy musí však potvrdzovať existenciu prezenčného vyučovania). Odporúčame pred cestou do Chorvátska vyplniť online formulár , ktorý je určený na urýchlenie vybavenia turistov/prechodu cez hranice. V prípade, ak tak občania neurobia vopred, musia rátať so zdržaním pri vstupe do Chorvátska. Formulár je k dispozícii aj v slovenskom jazyku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy