Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Biely fosfor znivočil 8-ročné afganské dievčatko
Zdielať na
Zahraničie

Biely fosfor znivočil 8-ročné afganské dievčatko

Zdroj: TASR

Armáda použitie bieleho fosforu zdokumentovala v najmenej 44 prípadoch

Razia utrpela zranenia v máji t.r., keď dom jej rodiny v údolí Taqáb zasiahol biely fosfor počas bojov medzi francúzskymi jednotkami a militantmi hnutia Taliban, pri ktorých Razia prišla o dve sestry. Dievčatko je v súčasnosti v intenzívnej starostlivosti lekárov vo vojenskej nemocnici na základni Bagram severne od Kábulu.

TASR

Americká armáda použitie bieleho fosforu zdokumentovala v najmenej 44 prípadoch. Armádna hovorkyňa označila takéto útoky za "odsúdeniahodné".

TASR


Biely fosfor je samovznietivá horľavá látka, ktorá spôsobuje ťažké popáleniny. Jeho používanie na osvetlenie cieľa alebo vytvorenie dymovej clony je v medzinárodnom práve legitímne, podľa skupín pre ľudské práva však biely fosfor použitý v obývaných oblastiach môže zasiahnuť civilistov a je vojnovým zločinom.

TASR


Armáda USA vo svojich dokumentoch, uvádza, že afganskí militanti od jari 2007 použili biely fosfor v najmenej siedmich improvizovaných náložiach odpálených aj v civilných oblastiach. V 12 prípadoch biely fosfor obsahovali mínometné strely alebo rakety.

TASR


Afganské úrady vyšetrujú možnosť použitia bieleho fosforu pri bojoch amerických jednotiek a hnutia Taliban v provincii Farah 4. mája, kde podľa prezidenta Hamída Karzaja zahynulo 130 civilistov. Lekári u niektorých mŕtvych a zranených objavili neobvyklé popáleniny. Podľa miestnych predstaviteľov Taliban zrejme použil horľavú látku, možno biely fosfor.

TASR


Americká armáda použila biely fosfor v Iraku v bitke o Fallúdžu v novembri 2004. Izraelská armáda ho využila v januári počas ofenzívy v pásme Gazy.

Zdielať na

Najčítanejšie správy