Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bielorusko zakázalo dovoz výrobkov Škody Auto a kozmetiky Nivea
Zdielať na

Bielorusko zakázalo dovoz výrobkov Škody Auto a kozmetiky Nivea

Archívna reportáž

Protesty proti Lukašenkovi

MINSK / Bielorusko zakázalo dovoz výrobkov automobilky Škoda Auto, nemeckej firmy Liqui Moly, ktorá ponúka motorové oleje, a spoločnosti Beiersdorf, vlastníka radu kozmetických značiek vrátane Nivey, informovala bieloruská vláda na svojom webe. Hlavné body zverejneného nariadenia nadobudnú účinnosť po desiatich dňoch od oficiálneho zverejnenia dokumentu a zoznam zakázaných výrobkov bude platný šesť mesiacov, spresnila vláda.

Vláda krok vysvetlila potrebou zabezpečiť národné záujmy a uviedla, že prikročila k rozhodnutiu s prihliadnutím k "nepriateľským krokom voči bieloruskému národu."

Škoda Auto v januári oznámila, že nebude sponzorovať majstrovstvá sveta v hokeji, ak sa turnaj bude konať v Bielorusku

Vedúci komunikácie podniku Škoda Auto Tomáš Kotera vtedy informoval, že pre automobilku je dôležité dodržiavať, chrániť a presadzovať všetky predpisy, ktoré ochraňujú ľudské práva. Podporovať majstrovstvá v Bielorusku, kde režim prezidenta Alexandra Lukašenka tvrdo postupoval proti demonštrantom, odmietli aj firma Liqui Moly a výrobca kozmetiky Nivea, informoval server Meduza. Bieloruský kabinet vo zverejnenom vyhlásení nespomína, že by jeho rozhodnutie súviselo s výhradami uvedených firiem proti majstrovstvám.

Ak bieloruské úrady odhalia zakázané výrobky pri ich dovoze, nariadia ich vrátenie

Osobám, ktoré by tieto produkty predávali v obchodných centrách, na trhoch, veľtrhoch, výstavách či na internete, bude nariadené ukončenie činnosti, upresňuje dokument. Zákaz sa nevzťahuje na situáciu, keď si výrobky pre vlastnú spotrebu privezú občania Bieloruska, a na dopravné prostriedky, ktoré majú registráciu v členských krajinách Eurázijskej ekonomickej únie, a tiež dopravné prostriedky "dočasne importované" na colné územie Eurázijskej ekonomickej únie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy