Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Skorumpovaný SISkár Beňa opäť na NAKA. Doobeda ako svedok, poobede ako obvinený
Zdielať na

Skorumpovaný SISkár Beňa opäť na NAKA. Doobeda ako svedok, poobede ako obvinený

BRATISLAVA / Národná kriminálna agentúra realizuje rozsiahly výsluch trestne stíhaného už bývalého námestníka SIS Borisa Beňu. Ten je stíhaný pre prijímanie úplatku od podnikateľa s pohonnými hmotami a vypovedá, že dostal 40 tisíc od veľkopodnikateľa Zoroslava Kollára. Beňov piatkový výsluch v prípade Judáš začal o 9:00 a je prvým výsluchom po tom, ako funkcionára SIS vyšetrovacie orgány odčlenili od skupinového obvinenia v časti rozsiahleho vyšetrovania korupcie policajných top funkcionárov a príslušníkov SIS.

Z obvineného Beňu sa v Judášovi stal svedok 

Pôvodne bol v Judášovi hlavným obvineným policajný prezident Milan Lučanský, no ten po zadržaní vo väzbe spáchal samovraždu. 

Beňa spolupracuje, čaká na dohodu o vine a treste, má dvojaké postavenie v stíhaní

Ako informovala TV JOJ Borisa Beňu orgány činné v trestnom konaní začiatkom minulého týždňa vyčlenili na samostatné konanie. Dôvodom bolo rozhodnutie exsiskára spolupracovať s OČTK a svedčil aj o trestnej činnosti iných, dovtedy nestíhaných funkcionárov SIS. Beňa sa priznal k braniu úplatku a začal vypovedať aj na šéfa SIS Vladimíra Pčolinského. S ním sa dlhodobo poznal. Vypovedá na veľkopodnikateľa Zoroslava Kollára o tom, že Pčolinskému a Beňovi zaplatil 40 tisíc eur pre ukončenie jeho utajeného sledovania. 

Zmena v obvinení aj v skutkoch

Po zadržaní políciou bol námestník SIS Beňa najskôr obvinený z prečinu ohrozenia dôvernej informácie. Podľa informácií TV JOJ vyzradil utajovanú skutočnosť neoprávnenej osobe. Lučanskému mal povedať, že Makóa a spol. NAKA sleduje pre prípravu úkladnej vraždy vyšetrovateľa Jána Čirilu a tiež zo zločinu vydierania. 

Z vydierania je pre Beňu už len korupcia

Po vylúčení Beňu na samostatné konanie mu vyšetrovateľ preklasifikoval skutok vydierania na prijímanie úplatku. Vydieranie sa pritom najprv týkalo podnikateľa s palivami, ktorému šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó zablokoval celý nehnuteľný firemný majetok, čo malo smerovať k likvidácii jeho podnikania. Obvinení Boris Beňa, Peter Gašparovič a policajt Ladislav Vician chceli za vybavenie zrušenia blokácie majetku od poškodeného podnikateľa 400 tisíc. Aktuálne má trojica skutok vydierania zmenený vyšetrovateľmi na skutok prijímania úplatku,. lebo aj poškodený na výsluchu uviedol, že vydieraný nebol a len od neho chceli úplatok. 

Kajúcnik Beňa čaká za spoluprácu mierny trest

Zmenou vydierania na prijímanie úplatku si Beňa nielenže významne zlepšil postavenie obvineného, reálne nemusí ísť vôbec do väzenia. Beňovi po preklasifikovaní skutku hrozí 3 až 10 rokov. Tým, že Beňa ho mal spáchať cez sprostredkovateľov je v miernejšej sadzbe ako jeho spoluobvinení Gašparovič a Vican. Tým hrozí za prijímanie úplatku minimálne 10 rokov basy, ale len v prípade preukázania viny. 

Vylúčenie Beňu na samostatné konanie sa nepáči obhajcovi spoluobvinených

To, že OČTK chcú Beňu stíhať samostatne sa nepáči obhajcovi Beňových komplicov. Ako sa vyjadril obhajca Adrian Kucek pre noviny.sk, na postup vyšetrovateľa pre odlúčenie Beňu na samostatné konanie a rozdielne klasifikovanie skutku už podal sťažnosť. O nej musí rozhodnúť dozorový prokurátor, ktorý tak ešte neurobil. 

"Pôvodný skutok vydierania bol dôkazne neudržateľný už od vznesenia obvinenia. Vylúčenie obvineného Beňu považujem za nesprávne a predčasné. S postupom vyšetrovateľa sa nestotožňujeme a preto som podal sťažnosť. Beňa má podľa rozhodnutia vyšetrovateľa inú právnu kvalifikáciu skutku prijímania úplatku. Mojim klientom v prípade dokazovania viny hrozí 10 až 15 rokov," uviedol Adrian Kucek, obhajca Ladislava Vicana. 

Dohoda o vine a treste s prokurátorom

Pôvodne po zadržaní Borisa Beňu a ďalších obvinených v Judášovi robil právny servis exsiskárovi Beňovi Daniel Lipšic. Keďže sa stal špeciálnym prokurátorom, Beňu prevzal jeho kolega, advokát Peter Kubina. Dnes v prokurátorskom dozore Daniel Lipšic nemôže pôsobiť, keďže má vo veci práve kvôli Beňovi konflikt záujmov. Po piatkovom výsluchu kajúcnik Beňa očakáva, že s ním dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry uzavrie dohodu o vine a treste a bude prepustený z výkonu väzby. V nej je od konca minulého roka. Jeho advokát Kubina sa už skôr vyjadril, že takýto postup OČTK očakáva v krátkom čase. 

Beňa sa z väzby dostane pravdepodobne už budúci týždeň

TV JOJ zistili, že dohodu o vine a treste by Beňa mohol s prokurátorom uzavrieť už v strede budúceho týždňa. Zatiaľ je Beňa stále vo výkone väzby v bratislavskej väznici. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy