Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Stav Alexeja Navaľného je podľa jeho právnika na pokraji smrti
Zdielať na

Stav Alexeja Navaľného je podľa jeho právnika na pokraji smrti

Archívna reportáž: Navaľnyj pred súdom

MOSKVA / Opozičný kritik Vladimira Putina, Navaľnyj si odpykáva trest vo väzení. Moskovský súd zmenil podmienečný trest opozičného lídra Alexeja Navaľného, ktorý dostal za spreneveru, na nepodmienečný a poslal ho do väzenia. Jeho právnik informoval, že klient stráca cit v nohách a rukách.

Zdravie ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného, ktorý už tri týždne drží vo väzbe hladovku, sa rýchlo zhoršuje. Podľa jeho lekára by 44-ročný kritik Kremľa mohol byť na pokraji smrti. 

Lekár Jaroslav Ašichmin v sobotu uviedol, že výsledky testov, ktoré dostal od Navaľného rodiny ukazujú, že má značne zvýšenú úroveň draslíka v tele, čo by mohlo vyvolať zástavu srdca, a tiež zvýšenú úroveň kreatinínu, čo naznačuje poškodenie obličiek. „Náš pacient by mohol každú chvíľu zomrieť,“ napísal na sociálnej sieti Facebook. Šéfka Aliancie združenia lekárov, ktorú podporuje Navaľnyj, Anastasia Vasilijevová na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter reagovala, že je „nutné okamžite konať“. Navaľnyj protestne začal hladovať po tom, čo im nedovolili prísť, keď začal mať silné bolesti chrbta a strácať cit v nohách. Ruská väzenská služba tvrdí, že Navaľnyj dostáva všetku zdravotnú pomoc, ktorú potrebuje. Štyridsaťštyriročný kritik Kremľa dostal tri a pol roka odňatia slobody, keďže už ale rok strávil v domácom väzení, jeho pobyt za mrežami o tento čas skrátia. Navaľného, ktorý je najznámejším kritikom prezidenta Vladimira Putina, zadržali 17. januára po jeho návrate z Nemecka. V krajine sa liečil päť mesiacov z následkov otravy nervovoparalytickou látkou novičok. Z útoku obviňuje Kremeľ, čo ruské úrady odmietajú. Podľa prokuratúry pobytom v Nemecku porušil pravidlá podmienečného odsúdenia za spreneveru. Navaľnyj označuje kauzu z roku 2014 za politicky motivovanú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy