Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rusko odkazuje Bidenovi, aby sa držal ďalej od rusko-ukrajinských hraníc
Zdielať na

Rusko odkazuje Bidenovi, aby sa držal ďalej od rusko-ukrajinských hraníc

Archívna reportáž: Vyjadrenia USA Rusko ku konfliktu

SLOVENSKO/UKRAJINA/RUSKO / Situácia na ukrajinsko-ruských hraniciach je najvyhrotenejšia od roku 2014. Vtedy Kremeľ ilegálne anektoval Krym a stojí za separatistickými samozvancami na východe. Slovensko dlhodobo podporuje zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny.

Nemecko v stredu obvinilo Rusko z pokusu o provokáciu hromadením vojsk pozdĺž hranice s Ukrajinou. "Mám dojem, že ruská strana sa snaží robiť všetko, aby vyvolala reakciu," uviedla nemecká ministerka obrany Annegret Kramp-Karrenbauerová pre verejnoprávnu televíziu ARD. 

"Nenecháme sa vtiahnuť do tejto hry,“ dodala. Rastúca prítomnosť Ruska na ukrajinských hraniciach vyvolala v uplynulých dňoch na západe obavy. USA tvrdia, že úroveň vojakov je najvyššia od roku 2014, keď vypukla vojna prvýkrát so separatistami podporovanými Moskvou. Moskva uviedla, že na svoje západné hranice vyslala jednotky na bojové cvičenia kvôli „hrozbám“ transatlantickej aliancie NATO. Kramp-Karrenbauerová ale vyslovila pochybnosť nad tvrdením Moskvy. "Ak ide o manéver, ako hovorí ruská strana, existujú medzinárodné postupy, prostredníctvom ktorých možno vytvoriť transparentnosť a dôveru,“ uviedla a dodala, že Nemecko veľmi pozorne sleduje vývoj. Ukrajina doteraz reagovala „triezvo“, uviedla ministerka a zdôraznila, že NATO stojí po boku Kyjeva. "Sme súdržní s Ukrajinou, to je úplne jasné,“ povedala. Zároveň uviedla, že je tiež zrejmé, že Moskva "iba čaká na krok, takpovediac od NATO, aby mala zámienku na pokračovanie svojich akcií.“

Čína aj Rusko majú odkaz pre amerického prezidenta Bidena

V utorok ruský námestník ministra zahraničných vecí Sergej Ryabkov varoval administratívu prezidenta Joe Bidena pred angažovaním sa na Ukrajine uprostred ruských síl hromadiacich sa na ukrajinských hraniciach. Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Zhao Lijian tiež v utorok varoval Bidenovu administratívu pred zapojením sa do Taiwanu.

Podľa agentúry Reuters ruský Ryabkov uviedol: "Spojené štáty sú našim protivníkom a robia všetko pre to, aby narušili pozíciu Ruska na svetovej scéne. V ich prístupe nevidíme žiadne ďalšie dôvody. To sú naše závery. “

Ryabkov ďalej povedal: „Varujeme USA, že bude pre nich lepšie zostať ďaleko od Krymu a nášho pobrežia Čierneho mora. Bude to pre ich dobro. “

​Naše ministerstvo zahraničných vecí veľmi pozorne sleduje a vyhodnocuje napätú situáciu u nášho východného suseda. "Slovenská republika sa, samozrejme, pripája svojim hlasom k tým krajinám a inštitúciám, ktoré vyjadrili maximálne znepokojenie nad tým, čo vidíme," vyhlásil minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS). 

Svetoví komentátori špekulujú o rôznych motívoch, prečo Kremeľ presunul k Ukrajine taký arzenál. Vraj tým chce Putin prebiť klesajúcu popularitu, kauzu uväznenia Navaľného či nedôveru Rusov ku vakcíne Sputnik V a nízku zaočkovanosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy