Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
AstraZeneca pošle menej ako polovicu prisľúbených dávok vakcíny. Remišová žiada zmenu očkovacej stratégie
Zdielať na

AstraZeneca pošle menej ako polovicu prisľúbených dávok vakcíny. Remišová žiada zmenu očkovacej stratégie

Archívne video

BRUSEL / Farmaceutická spoločnosť AstraZeneca doručí do Európskej únie v druhom štvrťroku menej ako polovicu pôvodne prisľúbených dávok svojej vakcíny proti covidu-19. Podľa agentúry Reuters to spoločnosť oznámila únijným činiteľom. AstraZeneca správu nepoprela, v utorok večer však vyhlásila, že sa usiluje o zvýšenie výrobných kapacít, aby stihla doručiť sľúbených 180 miliónov dávok.

AstraZeneca mala problémy s dodávkami už v prvom štvrťroku tohto roka. Podľa Reuters by nové správy o meškaní distribúcie mohli ohroziť cieľ EÚ, ktorým je zaočkovať 70 percent populácie do konca leta.

Hovorca EÚ ale uviedol, že únia má dostatočné množstvo dávok na splnenie vytýčených očkovacích cieľov aj v prípade, že AstraZeneca skutočne svoj záväzok v druhom štvrťroku nedodrží.

Zdroj z EÚ povedal Reuters, že britsko-švédska firma únii pri uzavretých schôdzkach oznámila, že v druhom štvrťroku doručí menej ako 90 miliónov dávok. Podľa uniknutej zmluvy medzi firmou AstraZeneca a európskou dvadsaťsedmičkou sa pritom firma zaviazala, že ich za toto obdobie doručí dvakrát toľko.

Hovorca firmy AstraZeneca najprv Reuters povedal, že dúfa, že bude spoločnosť schopná dodávami priblížiť záväzky vyplývajúce zo zmluvy s EÚ. Neskôr firma vo vyhlásení uviedla, že "pracuje na zvýšenie produktivity vo svojom dodávateľskom reťazci (...), aby sa podarilo dosiahnuť doručenie 180 miliónov dávok do EÚ v druhom štvrťroku".

Únijné zdroje agentúre Reuters oznámili, že AstraZeneca doručí do EÚ za prvý štvrťrok asi 40 miliónov dávok, čo je menej ako polovica sľúbených 90 miliónov. Okolo 30 miliónov dávok mala firma doručiť už na konci minulého roka, z tých však nedoručila žiadne, pretože jej preparát v tom čase nebol schválený európskymi regulačnými úradmi. AstraZeneca tak podľa súčasných vyhliadok doručí do konca júna do EÚ asi 130 miliónov dávok, teda znateľne menej, než pôvodne sľúbených 300 miliónov.

Farmaceutické spoločnosti vlani vyvinuli vakcíny proti covidu-19 v rekordnom čase, teraz sa však mnohé z nich stretávajú s problémami pri masívnej výrobe preparátov. Za oneskorením dodávok stoja zložité výrobné postupy, obmedzené výrobné kapacity, či problémy pri dodávkach jednotlivých zložiek, z ktorých sa vakcíny pripravujú.

Nemecko podľa dokumentov tamojšieho ministerstva zdravotníctva očakáva, že AstraZeneca doženie oneskorené dodávky do konca tretieho štvrťroku tohto roka. Únijné zdroje agentúry Reuters však tvrdia, že sa taký výhľad zdá nerealistický vzhľadom k tomu, že nie je jasné, odkiaľ by firma všetky "chýbajúce" dávky vzala.

AstraZeneca podľa uniknutej zmluvy s EÚ vyrába svoje vakcíny pre európsky blok v dvoch továrňach v Británii, jednej v Belgicku a jednej v Holandsku. Dávky z Británie však teraz nevyvážw za hranice kvôli separátnej dohode s Londýnom. Firma však podľa Reuters EÚ sľúbila, že jej doručí aj niektoré dávky zo svojho globálneho dodávateľského reťazca, vrátane tovární v Indii a v Spojených štátoch.

Remišová chce otvoriť tému vyššieho veku 

Na Slovensku sa vakcínou od firmy AstraZeneca očkujú pedagogickí zamestnanci. Touto vakcínou sú očkovaní učitelia do 55 rokov a do krajiny dorazilo približne 100 tisíc dávok. Očkovanie vakcínou je dvojfázové. Druhú dávku spoločnosť odporúča použiť medzi štvrtým až dvanástym týždňom. 

V súvislosti s nedostatkom vakcín a očkovacou stratégiou sa ozvala vicepremiérka Veronika Remišová, ktorá sa chce témou zaoberať na stredajšom rokovaní vlády. Poukázala na štúdie zo zahraničia, ktoré hovoria o tom, že vakcína AstraZeneca je účinná aj na vyššie vekové skupiny. Na Slovensku sa pritom touto vakcínou očkujú len osoby do 55 rokov. Nakoľko sa nemocnice začínajú plniť aj 55 až 60 ročnými pacientmi, očkovať by sa mali podľa ministerky aj starší pacienti, a to pred kritickou infraštruktúrou.

Remišová tiež pripomenula nedávnu štúdiu o účinnosti tejto vakcíny, podľa ktorej je druhá dávka účinnejšia s určitým odkladom. "Ak by sme postupovali spôsobom, ako vo Veľkej Británii, to znamená, že by sme všetkých zaočkovali prvou dávkou a druhú dávku by dostali po 12 týždňoch, mohli by sme mať zaočkované oveľa väčšie percento populácie," povedala ministerka pred rokovaním vlády. Doplnila, že niektoré vedecké štúdie hovoria o tom, že prvá dávka AstraZenecy je o niečo účinnejšia ako prvá dávka inej vakcíny.

Ministerka Remišová tiež ocenila rozhodnutie premiéra Igora Matoviča, ktorý si na diskusiu zavolal aj tých vedcov, ktorí sú voči vláde dlhodobo kritickí. V manažmente pandémie považuje za veľmi dôležité vypočuť si aj kritické hlasy a nastaviť pravidlá tak, aby fungovali.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy