Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Armáda prevzala v Mjanmarsku moc. Krajina zažíva vojenský prevrat
Zdielať na

Armáda prevzala v Mjanmarsku moc. Krajina zažíva vojenský prevrat

NEPJITO / Mjanmarská armáda prevzala kontrolu nad krajinou a v skorých ranných hodinách zadržala de-facto líderku Aun Schan Su Ťij a ďalších popredných politikov, vrátane prezidenta Win Mjina. Armádna televízia informovala, že v Mjanmarsku vyhlásili na rok výnimočný stav. Moci sa ujal vrchný veliteľ armády Min Aun Hlain. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Prevrat, o ktorom panovali obavy už istý čas, nastal po tom, ako sa zvýšilo napätie medzi civilnou vládou a armádou po sporných novembrových voľbách. Národná liga pre demokraciu (NLD), strana Su Ťij, v nich získala 83 % dostupných kresiel v parlamente, čo je dosť na vytvorenie vlády. Armáda však výsledok spochybňovala, obrátila sa aj na najvyšší súd krajiny, na ktorom zažalovala prezidenta a predsedu volebnej komisie. Práve „volebný podvod“ je podľa armády dôvodom prevzatia moci. Prevrat sa stal v deň, keď mal po prvý raz zasadnúť nový parlament.

Armáda oznámila, že na konci výnimočného stavu usporiada nové voľby. Ich víťazovi potom podľa jej vyhlásenia odovzdá moc. NLD na sociálnej sieti Facebook podľa agentúry AP zverejnila vyhlásenie Su Ťij, ktorá uviedla, že konanie armády je neopodstatnené a ide proti ústave aj vôli ľudu. Stanovisko vyzýva ľudí, aby oponovali proti „prevratu“ a návratu „vojenskej diktatúry“. Ako pripomína agentúra, identitu toho, kto stanovisko zverejnil, nebolo možné potvrdiť, pretože členovia strany neodpovedali na telefonáty.

V hlavnom meste Nepjito a ďalšom dôležitom meste Rangún sú v uliciach vojaci. Vo veľkých mestách je narušené pripojenie na internet a tiež niektoré telefónne služby. Štátny vysielateľ MRTV uvádza, že má technické problémy a nevysiela. Rovnako nevysielajú ďalšie lokálne stanice a medzinárodné stanice, vrátane BBC World News, sú zablokované. Ľudia očakávajúci finančnú krízu sa napríklad v Rangúne začali zbiehať k bankomatom, kde sa tvorili rady. Banky dočasne zastavili všetky finančné služby, uviedla Asociácia bankárov.

Prevrat v Mjanmarsku už skritizovali v zahraničí. Biely dom vyhlásil, že Washington je proti akémukoľvek pokusu o zmenu výsledkov ostatných volieb a bráneniu demokratickému prechodu moci. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vyzval na prepustenie vládnych predstaviteľov a lídrov občianskej spoločnosti.

Podobne reagovala aj šéfka austrálskej diplomacie Marise Payne, ktorá vyzvala armádu aby rešpektovala právny štát a vyriešila spory prostredníctvom zákonných mechanizmov. Kancelária generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov dianie v krajine označila za „vážnu ranu demokratickým reformám“. Predseda Európskej rady Charles Michel na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter, okrem výzvy na prepustenie nezákonne zadržaných vyhlásil, že je nutné rešpektovať výsledok volieb a obnoviť demokratický proces v krajine. Mjanmarsku vládla armáda do roku 2011, keď sa začali demokratické reformy. Spomínané voľby boli druhé od roku 2011.

Amnesty International Slovakia hodnotí zadržanie Aung San Su Ťij v Mjanmarsku ako mimoriadne znepokojivé

Zadržanie Aung San Su Ťij, vysoko postavených predstaviteľov a ďalších politických osobností je mimoriadne znepokojivé. Pokiaľ nedôjde k obvineniu zadržaných z trestných činov v súlade s medzinárodným právom, musia byť okamžite prepustení. Informovala o tom koordinátorka kampaní Amnesty International Slovakia (AIS) Alexandra Demetrianová. Dodala, že mjanmarské ozbrojené sily musia objasniť, na akom právnom základe ich zadržali.

„Tiež musia zaručiť, že budú plne dodržiavať práva zatknutých osôb vrátane ich ochrany pred zlým zaobchádzaním, ako aj prístupu k právnym zástupcom, ktorých si sami vyberú, či možnosti udržiavať kontakt so svojimi rodinami. Takisto musia potvrdiť, kde sa zatknuté osoby nachádzajú a zabezpečiť im prístup k zdravotnej starostlivosti,” upozornila Demetrianová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy