Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
FORMULÁR: Od piatka sa dostanete do Rakúska len po povinnej elektronickej registrácií
Zdielať na

FORMULÁR: Od piatka sa dostanete do Rakúska len po povinnej elektronickej registrácií

BRATISLAVA / Pre cestujúcich, ktorí vstupujú na územie Rakúska, je od piatka 15. januára povinná elektronická registrácia. V rámci nej je potrebné uviesť meno a priezvisko, dátum narodenia, adresu, dátum vstupu a odchodu, krajinu, z ktorej občan cestuje, miesto pobytu počas posledných desiatich dní pred vstupom a lekárske potvrdenie. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR na svojej webovej stránke.

Ako ďalej priblížil rezort diplomacie, vygenerované potvrdenie o odoslaní elektronickej registrácie musia občania predložiť pri kontrole po prekročení hranice s Rakúskom. Po 28 dňoch sú potvrdenia a formuláre orgánmi nenávratne vymazané. Výnimky z povinnosti registrácie platia pre pendlerov, tranzit a aj pre občanov, ktorí vstupujú do Rakúska z osobitných a rodinných dôvodov. Zároveň je povinná desaťdňová karanténa pre cestujúcich, vstupujúcich na územie Rakúska z takmer všetkých krajín, vrátane Slovenskej republiky. MZVEZ SR dopĺňa, že povinnú karanténu možno predčasne ukončiť najskôr piaty deň po vstupe do Rakúska na základe preukázania sa negatívnym výsledkom PCR alebo antigénového testu na COVID-19.

Povinnú karanténu nemusia absolvovať opatrovatelia pracujúci v 24-hodinových turnusoch v rodinách, sezónni pracovníci či osoby vstupujúce do Rakúska z dôvodu neodkladných medicínskych výkonov a ich sprevádzajúce osoby. Tieto kategórie sú však povinné sa pri vstupe do Rakúska preukázať negatívnym PCR alebo antigénovým testom na COVID-19, ktorý nie je starší ako 72 hodín.

Preukázať sa negatívnym testom na COVID-19 a podstúpiť karanténu nemusia pendleri, ktorí pravidelne dochádzajú za prácou zo SR do Rakúska a pendleri študujúci prezenčne na vysokých školách a univerzitách. Ďalej pendleri z rodinných dôvodov alebo z dôvodu návštevy životného partnera, ktorí tranzitujú cez Rakúsko, pendleri smerujúci z Rakúska či príslušníci jednotiek humanitárnej pomoci. Zároveň ani vstupujúci do krajiny z dôvodov jednorazového neodkladného výkonu práce či vstupujúci do krajiny za účelom splnenia súdne alebo úradne nariadenej povinnosti.

Registračný formulár v anglickom jazyku

Registračný formulár v nemeckom jazyku

Zmeny čakajú aj hraničné priechody

Od stredajšej polnoci dôjde k zmene na niektorých hraničných priechodoch s Rakúskom a v piatok 15. januára sa následne zmení režim aj na slovenskej hranici s Ukrajinou. Ako ďalej v tlačovej správe informuje Prezídium Policajného zboru, rakúske úrady od polnoci pristúpia k zatvoreniu priechodov Angern an der March - Záhorská Ves pre cestnú aj kompovú dopravu, ďalej priechodu Schloss Hof - Devínska Nová Ves (Cyklomost slobody) a takisto Hainburg an der Donau - Devín (riečny hraničný priechod na Dunaji).

Pokiaľ ide o ukrajinskú hranicu, hraničný priechod Vyšné Nemecké – Užhorod bude otvorený nepretržite pre osobnú a nákladnú dopravu. "Tento hraničný priechod nemôžu využívať chodci a cyklisti z dôvodu nevyhovujúcej infraštruktúry na ukrajinskej strane," uviedol hovorca policajného prezídia Michal Slivka. Hraničný priechod Ubľa - Malyj Bereznyj bude pre osobnú a nákladnú dopravu do 3,5 tony otvorený nepretržite, pričom tento hraničný priechod môžu využívať aj chodci a cyklisti. Pokiaľ ide o hraničný priechod Veľké Slemence - Mali Selmenci, ten zostáva do odvolania zatvorený. Na železničných hraničných priechodoch Čierna nad Tisou – Čop a Maťovské Vojkovce – Pavlovo k zmenám podľa polície nedôjde.

Polícia zároveň pripomína, že na územie SR môže cestovať ktokoľvek. Slováci vracajúci sa domov, zahraniční rodinní príslušníci občanov SR či cudzinci cestujúci na Slovensko sa musia po návrate zo zahraničia z červenej krajiny (momentálne takmer celý svet) zaregistrovať a podstúpiť karanténu. "Povinnosť karantény sa nevzťahuje na osoby, ktoré len tranzitujú cez územie SR, na špecifické povolania definované vo vyhláške Úradu verejného zdravotníctva a na pendlerov, ktorí splnia podmienky uvedené vo vyhláške," dodal Slivka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy