Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Demokrati podali žalobu na Donalda Trumpa, ak uspejú, Trump už nebude môcť nikdy kandidovať
Zdielať na

Demokrati podali žalobu na Donalda Trumpa, ak uspejú, Trump už nebude môcť nikdy kandidovať

WASHINGTON,D.C / Trump odmietal uznať výsledky a pogratulovať novozvolenému prezidentovi Joeovi Bidenovi. Jeho nesúhlas podnietil prívržencov, ktorí vpadli do budovy Kongresu. Demokrati podali žalobu na Donalda Trumpa.

Demokrati v Snemovni reprezentantov predložili obvinenia Trumpa z podnecovania vzbury, podľa médií by sa o ústavnej žalobe mohlo hlasovať v stredu.

Ak žaloba bude uznaná znamenalo by to aj to, že Donald Trump by už nikdy nemohol kandidovať na prezidenta USA. 

Správu budeme aktualizovať. 

Trump opakovane odmietal uznať výsledky novembrových volieb a bez dôkazov tvrdil, že vzišli z podvodov.

Nepokoje prišli 6. januára len asi dve hodiny potom, čo k protestujúcim prehovoril prezident Donald Trump, ktorý z pódia pred Bielym domom povedal, že nikdy neuzná svoju porážku a vyzýval svojho viceprezidenta Mikea Pence k narušeniu rokovania v Kongrese, ktorý by mal podľa očakávaní potvrdiť do funkcie jeho protikandidáta Joea Bidena. 

Viac ako 24 hodín po tom, čo podnecoval dav k útoku na americký Kapitol, Donald Trump vyzval k ukončeniu násilia a nakoniec uznal, že budúcim prezidentom bude Joe Biden, pričom vo videu uviedol, že "nová administratíva bude uvedená do úradu dňa 20. január “a sľubuje hladký prechod moci. Vyhlásenie bolo zverejnené na Twitteri - jednej z mála platforiem sociálnych médií, ku ktorej má prezident stále prístup - po dni mlčania po jeho bezprecedentnom povzbudzovaní výtržníkov zameraných na povstanie.

Trumpovi zrušili účet na sociálnych sieťach. 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy