Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dohodli sa: Pobrexitová dohoda medzi Veľkou Britániou a Európskou úniou je na svete
Zdielať na

Dohodli sa: Pobrexitová dohoda medzi Veľkou Britániou a Európskou úniou je na svete

LONDÝN/BRUSEL / Vyjednávači Európskej únie a z Veľkej Británie rokovali aj predvianočnú noc. Cieľ rokovaní aj v predvianočnom čase bol uzavrieť dohodu po brexite. Táto obchodná dohoda má predísť chaosu, ktorá by mohla nastať po Novom roku. Podľa blízkych zdrojov by mali konečný výsledok rokovaní uviesť vo štvrtok, 25.decembra.

Len týždeň do definitívneho ukončenia prechodného obdobia po brexite oznámila britská vláda, že "dohoda je hotová". Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová následne prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter skonštatovala, že za túto dohodu stálo za to bojovať. "Teraz máme so Spojeným kráľovstvom férovú a vyváženú dohodu. Bude chrániť záujmy EÚ, zabezpečí férovú súťaž a poskytne predvídateľnosť našim rybárskym komunitám. Európa ide ďalej," napísala.

Najdiskutovanejším bodom dohody boli otázky ohľadom rybolovu a hospodárskej súťaže. V rámci tohto bodu prechádzali stovky stránok právnického textu. K dohode by prišlo po viac ako 9 mesiacoch stretnutí, tá bude základom pobrexitových vzťahov medzi úniou a Britmi. Spravodajský portál BBC uvádza, že britský premiér Boris Johnson by sa mal telefonicky spojiť s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a následne by sa mala uskutočniť tlačová konferencia. Ďalším krokom bude schválenie dohody všetkými 27 členskými štátmi a obidvomi parlamentmi, aj európskym aj britským. EP pritom varoval, že už nezostáva dostatok času na to, aby stihli dohodu schváliť pred 1. januárom. EÚ navyše hľadala právne možnosti, ako prípadnú dohodu formálne spečatiť bez odobrenia Európskym parlamentom alebo či by dohoda mohla vstúpiť do platnosti 1. januára a EP by ju dodatočne schválil neskôr. Veľká Británia opustila úniu 31. januára, keď sa zároveň začalo prechodné obdobie, ktorého cieľom bolo uzavrieť obchodnú dohodu. Toto obdobie sa skončí 31. decembra.

V záujme dosiahnutia dohody sa počas ostatných dní v rozhovoroch výraznejšie angažovali aj britský premiér a predsedníčka EK. Ak by k dohode neprišlo načas, podniky na oboch stranách Lamanšského prielivu by od 1. januára čelili clám a ďalším prekážkam v oblasti obchodu. Poškodilo by to ekonomiky na oboch stranách, ale horší dopad by to malo podľa analytikov na Spojené kráľovstvo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy