Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
FOTO: Rakúsko ochromil sneh. V niektorých častiach napadalo až 150 centimetrov
Zdielať na

FOTO: Rakúsko ochromil sneh. V niektorých častiach napadalo až 150 centimetrov

RAKÚSKO / Masívny sneh ochromil východné Rakúsko. Za jediný deň tam napadalo 100 až 150 centimetrov snehu. Najhoršie je na tom východné Tirolsko a Korutánsko. V týchto oblastiach platí piaty, teda najvyšší stupeň lavínového nebezpečenstva.

Ako informoval rakúsky portál periodika Kronen Zeitung, tisíce domácnosti ostali bez elektrického prúdu. Pre návaly snehu uzavreli školy, väčšina ciest je na východe Rakúska zjazdných len s reťazami, alebo sú úplne uzavreté, obmedzená je aj železničná doprava.

V postihnutých oblastiach napadlo toľko snehu, že množstvo niekoľkonásobne prekonalo doterajšie rekordy. Napríklad v obci vo východnom Tirolsku (St. Jakob Defereggental) napadlo od soboty do nedeľného rána až 110 centimetrov. Predpoveď počasia však nie je priaznivá ani počas nasledujúcich dní. Meteorológovia aj naďalej varujú pred výdatným snežením - a to až do polovice tohto týždňa.


V obci Prägraten am Grossvenediger v sobotu masa snehu zavalila štyri domy a jedno auto. Podľa rakúskej polície, našťastie, nikto nebol zranený, sto ľudí však záchranári museli evakuovať. Ďalšia lavína spadla v nedeľu aj v obci Hopfgarten im Brixental. Hrozba lavínového nebezpečenstva stále pretrváva. V niektorých regiónoch Korutánska sa pre topiaci sneh rozvodnili potoky a rieky.


Lavíny hrozia aj v susednom Taliansku a Švajčiarsku. Úsek diaľnice v Brennerskom priesmyku medzi Rakúskom a Talianskom sčasti uzavreli. Zrušili tiež niekoľko vlakov.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy