Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Maradonu už pochovali pri rodičoch na okraji Buenos Aires
Zdielať na

Maradonu už pochovali pri rodičoch na okraji Buenos Aires

TIGRE / Vo veku 60 rokov zomrel legendárny futbalista Diego Maradona.

Namiesto trojdňovej poslednej poklony fanúšikov bola rakva s pozostatkami Diega Maradonu vystavená v Prezidentskom paláci v hlavnom meste Argentíny iba jeden deň. A namiesto štátneho pohrebu sa uskutočnila len súkromná rozlúčka najbližších ľudí futbalovej legendy ešte vo štvrtok večer. Tak si to želala Maradonova rodina a ustúpiť musel aj argentínsky prezident Alberto Fernández.

Na pohrebe boli prítomní iba rodina a malý okruh priateľov. Mal prísne súkromný charakter. Maradonu uložili na posledný odpočinok na okraji Buenos Aires na cintoríne Jardín Bella Vista, kde boli pochovaní aj jeho rodičia Dalma a Diego. Posledná rozlúčka sa v krajine zasľúbenej futbalu a milujúcej Maradonu nezaobišla bez komplikácií. Prezidentský palác v Buenos Aires krátko po uzatvorení pre verejnosť musela pred stále prítomným davom ľudí brániť polícia. Použila pri tom aj slzný plyn a streľbu z gumových projektilov. Pohrebné auto s pozostatkami Maradonu cestou na cintorín sprevádzali desiatky trúbiacich áut a motoriek. Areál cintorína musela polícia uzavrieť. Rad fanúšikov, čakajúcich na poslednú rozlúčku s geniálnym futbalistom pred Casa Rosada v Buenos Aires sa hadil do diaľky. Fanúšikovia v ňom hlasno ďakovali Božskému Diegovi za futbalové majstrovstvo, ktorým ich očaril. "Maradonovi sa nikto nevyrovná. Od včera v kuse plačem," reagovala jedna z čakajúcich v rade. Policajti, snažiaci sa udržať v dave poriadok mali chvíľami plné ruky práce. Došlo aj k viacerým zrážkam s fanúšikmi. V budove, kde v truhle zahalenej argentínskou vlajkou a futbalovým dresom s legendárnou desiatkou na chrbte, ležalo Diegovo telo však už panoval pokoj. Iba občas ho prerušil potlesk, či výkrik vďaky od verných obdivovateľov. Argentínčania smútia bez prestania už od chvíle, kedy sa rozkríklo, že prišli o svoju futbalovú ikonu. Horúco bolo v tej chvíli nielen v uliciach miest, ale aj priamo na Štadióne Diega Armanda Maradonu v Buenos Aires, kde si uctili pamiatku na legendu ohňostrojom, burácaním a potleskom. "Diego patrí ľuďom. Patrí Argentíne. Patrí krajine," povedal jeden z fanúšikov.

 Podobne ako v Argentíne však smútok ovládol aj Španielsko, či Taliansko - najmä Neapol. "Keď som sa narodila, otec prišiel do pôrodnice až po zápase, v ktorom Diego hral. Bol pre nás všetkým," vysvetlila jedna zo smútiacich. Slovami chvály a rešpektu k Diegovým futbalovým schopnostiam nešetria ani ďalší futbaloví velikáni. "Bol hráčom, ktorého chcel každý napodobniť," vysvetlil význam vplyvu Diega tréner Realu Madrid Zinedine Zidane.

​Maradona bol jedným z najlepších futbalistov sveta. Na stránkach FIFA bol zvolený s 93,6 percentami za hráča storočia. S reprezentáciou Argentíny zvíťazil vo finále majstrovstiev sveta v roku 1986 v Mexiku a bol druhý na majstrovstvách sveta v Taliansku (1990). Spolu s Brazílčanom Pelém ho vyhlásili za najlepšieho futbalistu 20. storočia. 

​Televízia JOJ sa spojila s bývalým futbalovým brankárom Miroslavom Hýllom. Ten sa v minulosti s Maradonom stretol. "Keď som pôsobil v Emirátoch, on tam vtedy bol tréner jedného klubu. Ja som tam trénoval, tak som chodieval na zápasy, aj na jeho tréningy. Keď skončil na poste trénera, tak tam ostal ako ambasádor, pretože má ohromné meno a tým pádom sa zvyšovala publicita futbalu v Emirátoch," uviedol Hýll, bývalý futbalový brankár. 

V reportáži redaktora Milana Zamboja si pripomeňme jeho úspechy, ale aj závislosti, ktorých sa nevedel zbaviť až do konca svojho života:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy