Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Rok 2020 je aj rokom rekordného počtu hurikánov, hurikán Eta si vyžiadala takmer 100 obetí
Zdielať na

Rok 2020 je aj rokom rekordného počtu hurikánov, hurikán Eta si vyžiadala takmer 100 obetí

KOLUMBIA / Tento rok je jedným z rekordných rokov na počet hurikánov. Jedným z najsilnejších je ten posledný, ktorý prišiel v pondelok, 16.novembra. Keď Hurikán Jóta zasiahol ostrov Providencia, bola to búrka kategórie 5 - najvyššia kategória. Kolumbia informovala o prvých obetiach hurikánu v utorok ráno, pričom úrady uviedli, že najmenej jedna osoba zahynula a jedna sa stratila cez noc.

Hurikán Jóta dorazil nad Nikaraguu ako živel piatej, teda najvyššej kategórie. Sprevádzal ho vietor s rýchlosťou 250 kilometrov za hodinu. Nad pevninou už zoslabol na úroveň tropickej búrky. Podľa odborníkov je stále veľmi nebezpečný. Ide o najsilnejší hurikán odkedy sa vedú v krajine záznamy. Zatiaľ si v oblasti vyžiadal dve obete a rozsiahle materiálne škody. Vietor zničil strechy domov a elektrické stĺpy. Viac ako 40 tisíc ľudí preventívne evakuovali.
Jóta je druhým hurikánom, ktorý Strednú Ameriku zasiahol za dva týždne. Zároveň je rekordnou 30-tou pomenovanou búrkou tohtoročnej hurikánovej sezóny v Atlantiku.

Vznik najsilnejšieho hurikánu tohto roku je zaznamenaný 13. novembra. Jeho sila narastala počas prechodu do Karibiku a jeho teplejších vôd. Najvyššiu kategóriu hurikánu dosiahla Jóta v pondelok, 16.novembra. Najviac zasiahnutou oblasťou je Puerto Cabezas. Ešte predtým, ako Jóta dopadla na pevninu, jej vetry strhli strechu z provizórnej nemocnice v Puerto Cabezas, ktorá bola zriadená na ošetrenie ľudí postihnutých hurikánom Eta.

Pred dvomi týždňami túto oblasť zasiahol hurikán Eta. Eta si v Hondurase a Nikaragui vyžiadala asi 100 obetí a niekoľko ďalších desiatok nezvestných. V týchto oblastiach hlásia škody viac ako 4 milióny eur. Jóta udrela na pobrežie Nikaragui v pondelok večer ako hurikán 4. kategórie. Aj napriek tomu, že pred pobrežím zoslabla, dosahovala rýchlosť vetra približne 250 km/h. Počas dnešného dňa vietor zoslabol, a to na 209 km/h. Nikaragua v utorok popoludní informovala o dvoch úmrtiach spojených s hurikánom Jóta. Viceprezident krajiny uviedol, že dve deti sa utopili v rieke La Solera neďaleko tichomorského pobrežia.

​Prezident Kolumbie Iván Duque uviedol, že ostrov Providencia v Karibiku, ktorý je súčasťou kolumbijského departmentu, utrpel vážne škody a zasiahol 98 percent jeho infraštruktúry. Pán Duque pricestoval v utorok ráno na neďaleký ostrov San Andrés po prelete ponad Providenciu, aby vyhodnotil škody. "Dnes je Kolumbia zjednotená, aby dokázala túto katastrofu vyriešiť," uviedol pán Duque na tlačovej konferencii v Cartagene v pondelok večer. "Nikdy v histórii našej krajiny sme sa nestretli s hurikánom 5. kategórie."  Zrážky môžu viesť k "významným, život ohrozujúcim prívalovým povodniam a záplavám riek“, ako aj k zosuvom bahna," informovalo Národné centrum pre hurikány. 

Philip Klotzbach, vedecký pracovník z Coloradskej štátnej univerzity, na Twitteri uviedol, že Jóta bola najsilnejším novembrovým hurikánom, aký bol zaznamenaný pri dopade na pevninu v Nikaragui. Situácia v čase hurikánov komplikuje aj spomalenie šírenia koronavírusu. Ľudia utekajúci z nebezpečných podmienok sa dostali do preplnených útulkov, kde sa choroba môže ľahko šíriť. Zatiaľ čo ohniská v Nikarague, Guatemale a Hondurase - krajinách, od ktorých sa očakáva, že budú búrkou zasiahnuté najviac - boli menšie ako v ostatných častiach regiónu, hurikán by mohol viesť k zvýšeniu prenosu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy