Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Machu Picchu mal sám pre seba, kultúrnu pamiatku sprístupnili jedinému turistovi
Zdielať na

Machu Picchu mal sám pre seba, kultúrnu pamiatku sprístupnili jedinému turistovi

Zdroj: twitter/BBCWorld

PERU / Turista, ktorý pricestoval do Peru, aby na vlastné oči zhliadol legendárne mesto Inkov Machu Picchu, mal spočiatku veľkú smolu. Kultúrnu pamiatku uzatvorili pre vypuknutie epidémie covid-19, ktorá si v krajine vyžiadala viac ako 33 000 úmrtí. Napokon sa však dočkal a do historicky cenného starovekého mesta mohol vkročiť ako naposledy pred ním snáď iba novoveký znovuobjaviteľ Machu Picchu: sám.

Japonský turista Jesse Katayama sa pôvodne chystal na návštevu Machu Picchu  už v marci. Vtedy ho však zavreli kvôli covidu. Pôvodne niekoľkodňová návštevu Peru sa pre pána Katayamu zmenila na neplánovaný niekoľkomesačný pobyt potom, ako vstúpili do platnosti obmedzenia týkajúce sa aj leteckej dopravy.

Napokon však dostal možnosť navštíviť tajomné mesto Inkov vysoko v Andách a to za veľmi exkluzívnych okolností: otvorili ho len preňho. Výnimku mu udelil minister kultúry Alejandro Neyra potom, ako turista podal špeciálnu žiadosť.

Hlavné turistické lákadlo krajiny ba mylo byť v obmedzenej miere otvorené pre turistov počnúc budúcim mesiacom, aj keď presný termín ešte nebol zverejnený. 

"Je to vskutku úžasné, ďakujem," povedal vďačný Katayama po jedinečnom zážitku.

V Peru zatiaľ evidujú 849,000 pozitívnych prípadov nového koronavírusu, ktorý podľa údajov Johns Hopkins University od začiatku pandémie obral o život až 33,000 ľudí .

Po stáročia bolo Machu Picchu ukryté pred zrakom Európanov, dnes je ich prvoradým cieľom v Peru:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy