Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
VIDEO: Bitka o Náhorný Karabach bola dočasne zastavená. Arménsko a Azerbajdžan sa dohodli na prímerí a zároveň ho porušili
Zdielať na

VIDEO: Bitka o Náhorný Karabach bola dočasne zastavená. Arménsko a Azerbajdžan sa dohodli na prímerí a zároveň ho porušili

MOSKVA / Arménsko a Azerbajdžan sa dohodli na dočasnom prímerí v konflikte o sporný región Náhorný Karabach. Po desaťhodinových rokovaniach s predstaviteľmi oboch krajín v Moskve to nadránom oznámil ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.

Krajiny podľa Lavrova teraz začnú "podstatné" rozhovory, píše spravodajský portál BBC.Pokoj zbraní sa začne na poludnie miestneho času. Krajinám má umožniť výmenu zajatcov a zhromaždenie mŕtvych.

Najnovšia séria konfliktov medzi Arménskom a Azerbajdžanom o Náhorný Karabach sa začala v nedeľu 27. septembra, pričom každá strana pripisuje zodpovednosť za ne tej druhej. Boje si vyžiadali viac ako 300 mŕtvych a zhruba 70-tisíc vysídlených ľudí.

Azerbajdžan a Arménsko sa navzájom obviňujú z porušenia prímeria v konflikte o región Náhorný Karabach, ktoré začalo platiť na poludnie miestneho času. Arménske ministerstvo obrany tvrdí, že azerbajdžanské sily spustili päť minút po dvanástej útok, na ktorý zareagovali sily etnických Arménov, a tiež bombardovali mesto. Azerbajdžanský rezort obrany zase obvinil Arménsko z ostreľovania azerbajdžanských regiónov Terter a Agdam, informuje spravodajský portál BBC.

Baku a Jerevan sa obviňovali z útokov aj pred začiatkom prímeria. Úrady v Náhornom Karabachu uviedli, že Azerbajdžan vypálil strely na občianske štvrte v meste Stepanakert, a Arménsko obvinilo azerbajdžanské sily z posilnenia útokov dronmi. Azerbajdžan zase vyhlásil, že Arménsko ostreľovalo obývané oblasti blízko Náhorného Karabachu, na čo zareagoval opätovaním paľby.

Náhorný Karabach obývajú etnickí Arméni a Azerbajdžan stratil kontrolu nad oblasťou vo vojne začiatkom 90. rokov. Táto enkláva však zostáva medzinárodne uznávaná ako súčasť Azerbajdžanu. Obe strany majú vysokú vojenskú prítomnosť pri demilitarizovanej zóne, ktorá región oddeľuje od zvyšku Azerbajdžanu.

Takto to vyzeralo počas vzájomného ostreľovania. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy