Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Tohtoročnú Nobelovu cenu za mier dostal potravinový program
Zdielať na

Tohtoročnú Nobelovu cenu za mier dostal potravinový program

Archívna reportáž

Nobelovu cenu za medicínu tento rok získali traja vedci.

ŠTOKHOLM / Nobelova cena za mier 2020 putuje členom Svetového potravinového programu. Situácia, ktorú sa program snaží riešiť, súvisí okrem iného aj s pandémiou koronavírusu.

Cenu za mier si Svetový potravinový program (WFP) zaslúžil za svoje úsilie v boji proti hladu a za zlepšenie podmienok pre mier v konfliktných oblastiach. "Pandémia choroby covid-19 zhoršila situáciu miliónov ľudí, ktorí čelia hladu," uviedol nórsky Nobelový výbor. Zároveň vyzval vlády, aby WFP a ďalším humanitárnym organizáciám zabezpečili nutnú finančnú podporu.

WFP je najväčšia humanitárna organizácia zameraná na boj proti hladu a podporu potravinovej bezpečnosti a je hlavným nástrojom Organizácie Spojených národov (OSN) v úsilí zbaviť sa hladu vo svete. Ako komisia zdôraznila na webstránke nobelprize.org, vlani WFP poskytol pomoc takmer 100 miliónom ľudí v 88 krajinách, ktorí boli obeťami akútnej potravinovej neistoty a hladu. Minulý rok pritom počet ľudí trpiacich akútnym hladom dosiahol najvyššie číslo za mnoho rokov, a to až 135 miliónov. Za nárastom sú zväčša vojny a ozbrojené konflikty. V súčasnosti situáciu okrem toho zhoršuje aj pandémia koronavírusu, poukázala komisia.

Nórska Nobelova komisia tiež upozornila na potrebu dostatočnej finančnej podpory pre WFP a podobné organizácie, bez ktorej by kríza súvisiaca s hladom mohla dosiahnuť nepredstaviteľné rozmery. Poskytnutie pomoci na zabezpečenie potravinovej bezpečnosti podľa nej nielenže zamedzuje hladu, ale tiež pomáha zlepšiť vyhliadky na stabilitu a mier, keďže medzi hladom a konfliktom existuje spojenie. "WFP sa ujal vedenia v kombinácii humanitárnej práce s mierovým úsilím prostredníctvom priekopníckych projektov v Južnej Amerike, Afrike a Ázii," uvádza sa na webstránke.

"Svetový potravinový program zohráva kľúčovú úlohu v mnohostrannej spolupráci pri vytváraní potravinovej bezpečnosti ako nástroja mieru a významnou mierou prispieva k mobilizácii členských štátov OSN v boji proti použitiu hladu ako zbrane vojny a konfliktu," vyjadrila sa ďalej komisia na margo tohtoročného laureáta ceny za mier a dodala, že jeho práca v prospech ľudstva je "úsilím, ktoré by mali byť schopné podporiť všetky národy sveta".

Vedeli ste, že za mnohými benátskymi stavbami stojí jediný muž? Dozviete sa o ňom v nasledujúcej reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy