Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zdravotnícky škandál u našich susedov. Do obehu sa dostali falošné tabletky na potenciu
Zdielať na

Zdravotnícky škandál u našich susedov. Do obehu sa dostali falošné tabletky na potenciu

POĽSKO / Ďalší zdravotnícky škandál. Do obehu sa vďaka zločineckým skupinám dostali nielen lieky po dátume spotreby, ale aj falošné tabletky na zlepšenie potencie. Policajti zadržali desiatky ľudí.

Ide o členov organizovanej zločineckej skupiny, ktorá do krajín európskej únie distribuovala falošné lieky na zvýšenie potencie. "Táto organizovaná zločinecká skupina fungovala už od roku 2016 a predávala placebo, alebo iné látky namiesto liekov na potenciu. Čo vlastne predávali si nie sme istí, lebo to stále skúmajú laboratóriá," uviedla hovorkyňa polície Katarzyna Cislo.

​Muži pritom lieky predávali cez tzv. "deep-web", resp. "dark web". Napriek tomu ich dokázali špeciálne policajné zložky vypátrať. "Takto podvrhnuté lieky sa bežne dostávali aj za hranice, o tom niet pochýb. Dohromady sme zadržali 10 osôb, z ktorých 4 boli aj vzaté do väzby," prezradila Cislo.


Nešlo pritom o jedinú organizovanú zločineckú skupinu, ktorá sa na to zamerala. S príchodom koronakrízy iní muži začali do obehu púšťať lieky, ktoré boli po dátume spotreby. "Lieky získavali na základe neplatných receptov, ktoré vôbec neboli určené im," vyjadrila sa vyšetrovateľka Barbara Szczerba.


Aj napriek tomu, že lieky boli po záruke, organizovaná zločinecká skupina nemala problém s ich distribúciou po zvyšných krajinách Európskej únie. "Tieto lieky distribuovali v Malopoľsku a na Sliezsku ako aj na vnútornom trhu Európskej únie. Polícia už zadržala viac ako dve desiatky osôb. Vzhľadom na rozvojový charakter prípadu nevylučujú ani ďalšie zatknutia. "Do tejto chvíle sme zadržali 26 osôb, z toho 13 osôb skončilo vo väzbe," dodala Szczerba.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy