Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
ROZHOVOR: V CERN-e pôsobia aj Slováci, snažia sa nahliadnuť do tajomstiev mikrosveta
Zdielať na

ROZHOVOR: V CERN-e pôsobia aj Slováci, snažia sa nahliadnuť do tajomstiev mikrosveta

BRATISLAVA/ZÜRICH / Európska organizácia pre jadrový výskum, známa pod skratkou CERN, pôsobí pre väčšinu z nás dosť tajuplne. Vieme, že tam vedci majú obrovské a drahé prístroje, pomocou ktorých sa snažia nahliadnuť do tajomstiev mikrosveta. A podieľajú sa na tom aj odborníci zo Slovenska.

Výskum elementárnych častíc CERN vo Švajčiarsku skúma častice menšie ako je atómove jadro. Na tomto výskume sa podieľa aj vedúci katedry teoretickej fyziky FMFI UK.

"Sme radi, že z našich univerzít a Slovenskej akadémie vied sa môžeme spolu podieľať na tomto časticovom výskume" hovorí doc. RNDr. Tomáš Blažek, PhD.

Podieľajú sa aj na experimente NA62 , "kde je účastných asi 200 výskumníkov", zo Slovenska približne 10 účastníkov. "Experiment je zameraný na rozpady veľmi konkrétneho typu častíc, ktoré voláme K mezóny." Pozorujú zriedkavý jav, kde iba 1 z 10 miliárd K mezónov sa rozpadne na veľmi špecifický druh rozpadu, nebolo ani jasné či sa to dá pozorovať. "Zistili sme, že takýto rozpad sa v prírode naozaj deje. Je to horšie ako hľadať ihlu v kope sena" dodal vedúci katedry teoretickej fyziky FMFI UK.

Kam smeruje tento výskum? "Je to základný výskum, ktorým sa snažíme pochopiť úplne najhlbšie základy štruktúry hmoty nášho materiálneho sveta. Z toho bude vyplývať aj nejaký dôsledok pre rozvoj, rozpínanie vesmíru."

​Pozrite si aj celý rozhovor.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy