Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Trump chce vysťahovať tisícky amerických vojakov z Nemecka. Poľsko o nich má záujem
Zdielať na

Trump chce vysťahovať tisícky amerických vojakov z Nemecka. Poľsko o nich má záujem

EURÓPA/USA / Prezident Donald Trump opäť podráždil spojencov v NATO. Chce totiž stiahnuť tisíce amerických vojakov z Nemecka. Časť sa má vrátiť do USA, ostatní sa majú presunúť v rámci Európy, pričom veľký záujem o posily má najmä Poľsko. Ak však Trump v novembri prehrá voľby, z jeho plánu asi nebude nič.

Trump dlhodobo vyčíta Berlínu, že vraj nedáva dosť peňazí na obranu, a preto chce odtiaľ stiahnuť okolo 12-tisíc vojakov. Nemecká ministerka obrany počas júlovej návštevy Slovenska povedala, že táto téma nie je len dvojstranná, ale týka sa bezpečnosti NATO ako celku. "Preto v podstate všetci v NATO sme jednotní v tom, že americké jednotky by naďalej mali zostať v Európe," uviedla nemecká ministerka obrany Annegret Kramp-Karrenbauer.


Ak sa americká administratíva naozaj rozhodne svojich vojakov presúvať, podľa slovenského ministra obrany Jaroslava Naďa je podstatné, aby zostali v Európskej únii. "Faktom je, že všetky členské krajiny EÚ a NATO si uvedomujú, aké veľmi dôležité je pôsobenie amerických jednotiek v Európe od konca druhej svetovej vojny, akú úlohu zohrali v zaisťovaní bezpečnosti európskeho kontinentu," vyjadril sa Naď.



Americké posily si dlhodobo pýta Varšava, ktorá tradične poukazuje na rôzne ruské hrozby. A skutočne - do Poľska má pribudnúť tisícka vojakov USA, a dokopy ich tam bude 5.500.  "Rusko nemení svoju politiku - stále používa rozličné nástroje, napríklad hybridné hrozby či dezinformácie, a snaží sa rozdeliť jednotu štátov Severoatlantickej aliancie," povedal Jacek Czaputowicz poľský minister zahraničných vecí.



Predseda parlamentného európskeho výboru Tomáš Valášek hovorí, že ak aj Trump vyhrá voľby a bude trvať na svojom pláne, zložité procesy presunov môžu trvať aj roky. Ak však prehrá, zrejme žiadne sťahovanie nebude.
"Kandidát, ktorý je asi ten najpravdepodobnejší víťaz, Joe Biden, už teraz oznámil, že to rozhodnutie chce prehodnotiť. Za týchto okolností ešte si počkáme, ešte to možno celé bude inak," myslí si Valášek.

Medzi Trumpom a Iránom prebiehajú veľké spory, dokonca na amerického prezidenta požiadal Teherán o pomoc Interpol.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy