Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Rukojemnícka dráma na Ukrajine. Muž so zbraňou a výbušninami sa s ľuďmi zabarikádoval v autobuse
Zdielať na

Rukojemnícka dráma na Ukrajine. Muž so zbraňou a výbušninami sa s ľuďmi zabarikádoval v autobuse

LUCK / V centre západoukrajinského mesta Luck sa dnes ráno ozbrojený muž s výbušninou zmocnil autobusu s 20 ľuďmi, ktorých zajal ako rukojemníkov a v autobuse sa zabarikádoval. Uviedol to na svojom webe Ukrajinska pravda, podľa ktorého polícia s teroristom vyjednáva.

Tajná služba SBU podľa denníka uistila, že nejde o cvičenia a protiteroristické stredisko SBU sa na operácií podiela. Muž, ktorý sa zabarikádoval v autobuse podľa SBU niekoľkokrát vystrelil. 

"Autobus s prestrelenými oknami stojí vedľa divadla. Zatiaľ nie je známe, či sú vo vnútri zranení," uviedla televízia 112 na svojom webe.

Podľa polície muž, s ktorým vyjednávajú po telefóne, na sociálnych sieťach ustavične opakuje, že je "nespokojný so systémom," v krajine.

Prezident Volodymyr Zelenskyj ohlásil, že osobne dozerá na dianie v Lucku. "Robí sa všetko pre to, aby sa situácia vyriešila bez obetí," vyhlásil. 

Miesto obklúčili príslušníci špeciálnych jednotiek s automatickými zbraňami. Dopravu v centre polícia zastavila.

Zločinec podľa námestníka ministerstva vnútra sám zavolal na políciu a predstavil sa ako Maxim Špatný. Tvrdil, že je ozbrojený a že v autobuse sa nachádza výbušnina. "Podozrivým je Maxim Krivoš, narodený v roku 1975 v Orenburgskej oblasti v Rusku," upresnil Heraščenko na facebooku. Krivoš bol podľa neho dvakrát odsúdenž a dohromady si odpykal asi desať rokov za mrežami za radu ťažkých zločinov.

Ozbrojenec podľa agentúry Interfax zverejnil video, na ktorom sa muž so skrátenou verziou útočnej pušky kalašnikov v ruke ohlasuje "deň antisistému" a nabáda " k neklamaniu a oslave pravdy". Policajti sa s nim snažili naviazať kontakt. Telefón síce dvíha ale nemá konkrétne požiadavky a stále opakuje frázy o boji proti systému a anarchií. Muž vraj čas od času vystrelí a taktiež vyhodil z autobusu ručný granát. 

Dotyčný podľa Heraščenka na internete opísal svoje zážitky z uväznenia a životné názory: "Už ma 15 rokov napravujú, ale nenapravili ma, skôr naopak - ešte viac som sa stal tým, kým som."

Internetové média v Lucku podľa Interfaxu tvrdia, že terorista požaduje aby sa šéfovia súdov, ministerstiev, prokuratúry, parlamentu, cikrvi nahrali na YouTube video, v ktorom by priznali, že práve oni sú teroristi. "Pravda z 24 úst zachráni stovky životov," odkázal s tým, že druhú improvizovanú bombu schoval na inom mieste v Lucku s veľkou hustotou obyvateľov. Mesto má viac než 200 000 obyvateľov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy