Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Jaromír Čižnár sa vzdáva funkcie generálneho prokurátora, oznámil to prezidentke
Zdielať na

Jaromír Čižnár sa vzdáva funkcie generálneho prokurátora, oznámil to prezidentke

BRATISLAVA / Generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa vzdáva svojej funkcie. Oznámil to v pondelok prezidentke Zuzane Čaputovej, a to osobne. Čižnárovi funkčné obdobie skončilo 17. júla.

Jaromír Čižnár oficiálne odchádza z postu generálne prokurátora, vzdáva sa svojej funkcie. O tom, že rozhodnutie oznámil prezidentke osobne v pondelok, informoval ako prvý denník sme.sk  Prezidentka SR generálneho prokurátora odvoláva aj menuje. 

"Pán generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár sa stretol s pani prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou. Pani prezidentku požiadal o uvoľnenie z funkcie generálneho prokurátora Slovenskej republiky. Termín vzdania sa funkcie bude oznámený v najbližších dňoch po doručení písomného vyhotovenia do rúk pani prezidentky," informovala TV JOJ hovorkyňa GP Andrea Predajňová.

"Pani prezidentka sa s pánom Čižnárom stretla na jeho vlastnú žiadosť. On jej oznámil svoj zámer. Prezidentka to akceptovala," informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec. Hoci Čižnárovi funkčné obdobie skončilo 17. júla, prakticky to pre neho nič znamenať nemalo. Na čele generálnej prokuratúry bol 7 rokov. Prečo sa rozhodol vzdať svoje funkcie, zatiaľ známe nie je. 

Cesta Čižnára

Jaromíra Čižnára zvolilo v tajnej voľbe 82 poslancov ešte 18. júna 2013. Následne ho o mesiac vymenoval do funkcie prezident Ivan Gašparovič. Teraz o svojich ďalších krokoch hovoriť nechce. Nástupcu za Jaromíra Čižnára parlament zatiaľ nevolil. Schválil však zmeny pri voľbe generálneho prokurátora. Podľa zákona ale mohol Čižnár stáť na čele generálnej prokuratúry dovtedy, kým nepríde nový šéf prokurátorov.

"Ja by som bol rád keby neodišiel, aby to pomyselné žezlo odovzdal novému generálnemu prokurátorovi," vyjadrila sa predseda NR SR Boris Kollár.  "Žiadny zvláštny problém v tomto nie je. Jeho povinnosti bude plniť námestník generálneho prokurátora. Takáto situácia už bola na Slovensku," poznamenal ústavný právnik Eduard Bárány. 

Voľba možno už na jeseň

Prvou námestníčkou na generálnej prokuratúre je aktuálne Viera Kováčiková. Predseda parlamentu Boris Kollár odhaduje, že by voľbu mohol vyhlásiť na jeseň. "Pravdepodobne bude vypočutie týždeň pred riadnou schôdzou septembrovou. A potom by mala byť tá voľba, čiže rátam v septembri. Ale zároveň aj doplníme ústavný súd," vysvetlil Kollár. 

Túto zmenu v legislatíve, ale ešte musí podpísať prezidentka. S tým ale nesúhlasí predseda opozičnej strany Smer Robert Fico. "Pani prezidentka zatiaľ neukázala nejakú suverénnu tvár a vychádza veľmi v ústrety vládnej koalícii. Podpisovala všetko do radu vrátane špicľovacieho zákona. Prezidentka by mala vrátiť zákon do parlamentu." 

Ak tak neurobí, Smer sa chce obrátiť na Ústavný súd. "Nemôžeme akceptovať prijatie zákona, ktorý umožňuje odvolanie generálneho aj špeciálneho prokurátora kedykoľvek," vyhlásil Fico. "Stále ho ešte nemá na stole. Bude to veľmi dôkladne zvažovať, tak ako všetky zákony. Špeciálne na tejto téme jej veľmi záleží," informoval Strižinec. 

Po novom by sa o pozíciu kandidáta na post generálneho prokurátora mohol uchádzať aj neprokurátor. Zároveň bude platiť obmedzenie, že ten, kto bude chcieť kandidovať, nesmie posledné dva roky vykonávať politickú funkciu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy